Ο αριθμός των ατυχημάτων που γίνονται καθημερινά στους δρόμους, δυστυχώς έχει αυξητικές τάσεις.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι φταίει  το αυτοκίνητο τους,  όμως είναι και άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν το δικό τους ρόλο σε ένα τροχαίο ατύχημα:

Η νυχτερινή οδήγηση

Μπορεί και την ημέρα να συμβαίνουν διάφορα ατυχήματα, αλλά όταν η οδήγηση γίνεται μέσα  νύχτα  ο κίνδυνος να συμβεί ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα διπλασιάζεται. Ο βασικός λόγος είναι επειδή αρκετές φορές δεν μπορούμε να δούμε καθαρά τι συμβαίνει μπροστά μας και τα αντανακλαστικά μας δεν λειτουργούν το ίδιο.

 Οι έφηβοι οδηγοί

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι νέοι έφηβοι οδηγοί είναι επιπόλαιοι και απρόσεκτοι, αφού είναι και θέμα εμπειρίας. Υπάρχουν όμως κάποιες φορές που λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και του ενθουσιασμού τους, κάνουν απερίσκεπτα πράγματα στην οδήγηση, όπως π.χ. υπερβολική ταχύτητα, αντικανονική προσπέραση κλπ.

Η παραβίαση του Stop

Κάθε χρόνο, χιλιάδες τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν  επειδή κάποιος οδηγός προσπέρασε το σήμα του στοπ. Εκεί είναι που ανατρέπονται τα αυτοκίνητα και γίνονται πλευρικές συγκρούσεις. Η Σήμανση στους δρόμους είναι πολύ σημαντική και θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή.

Η βροχή

Η βροχή δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις, κάνοντας την επιφάνεια των δρόμων λεία για αυτοκίνητα, τα φορτηγά, αλλά και τις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα να κάνει τα αυτοκίνητα να περιστρέφονται εκτός ελέγχου ή να γλιστράνε κατά το φρενάρισμα. Ειδικά όταν βρέχει λοιπόν θα πρέπει να ήμαστε πιο προσεκτικοί.

Η απερίσκεπτη οδήγηση

Όταν λέμε απερίσκεπτη οδήγηση, μιλάμε κυρίως για τους οδηγούς που δεν υπολογίζουν την ταχύτητα με την οποία τρέχουν, ούτε τον Κ.Ο.Κ. Επιπλέον, στην ίδια κατηγορία ανήκουν όσοι κάνουν κόντρες και είναι ανυπόμονοι.

Η παραβίαση κόκκινου

Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, είναι το κλασικότερο πράγμα που κάνουν κυρίως οι Έλληνες, καθώς θεωρούν είτε πως πρόλαβαν και έλεγξαν τον δρόμο και ήταν άδειος είτε πολύ απλά βιάζονται να περάσουν από τα φανάρια, για να μην καθυστερήσουν.

Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ότι πιο συνηθισμένο και δεν αφορά μόνο τους οδηγούς νεότερων ηλικιών. Είναι το μόνο που μπορούμε να αποφύγουμε εύκολα αλλά δυστυχώς πολλοί δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει.

Η υπερβολική ταχύτητα  

Πολλοί οδηγοί αγνοούν το όριο ταχύτητας, είτε βρίσκονται μέσα στην πόλη είτε κάνουν μεγάλα ταξίδια. Όσο πιο γρήγορα όμως πηγαίνει το αυτοκίνητο, τόσο πιο αργά θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε εάν πρέπει να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα.

Το κινητό τηλέφωνο  

Αμέτρητα είναι τα ατυχήματα που έχουν προκλειθεί από οδηγούς που μιλούσαν στο τηλέφωνο ή που προσπαθούσαν να στείλουν κάποιο μήνυμα, γι’ αυτό καλό θα ήταν όταν οδηγούμε να αποφεύγουμε την επαφή με το κινητό μας τηλέφωνο.