“Η Πολεμική Αεροπορία υπηρετεί δύο ρόλους. Αποτελεί καταρχήν βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά επίσης και σημαντικό πυλώνα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Και θα ήθελα να πω ότι η αποτελεσματικότητά της και η μεγάλη ικανότητα των στελεχών της, αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας.”

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, επίσκεψη στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι Σούδας, όπου τον υποδέχθηκαν ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο διοικητής της 115 Πτέρυγας Μάχης, σμήναρχος Χρήστος Γρηγορούδης.

Ο υπουργός πραγματοποίησε πτήση πάνω από το Αιγαίο, σε σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Κρήτης, ενώ αναφερόμενος στην πτήση, την χαρακτήρισε «μοναδική ευκαιρία» καθώς πέταξε «με ένα F-16 και μάλιστα με ένα F-16 Viper, την πιο σύγχρονη εκδοχή του».

Όπως είπε, αντιλήφθηκε «τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους, την υποχρέωσή τους απέναντι στην πατρίδα».

«Το ελληνικό κράτος συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας» επισήμανε.

«Η παραλαβή των Rafale, η παραλαβή των F-16 Viper, ενισχύουν τις Μοίρες μας. Υλοποιούνται προμήθειες οπλικών συστημάτων τα οποία αναβαθμίζουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητες.

Όπως ξέρετε, ήδη συζητάμε την απόκτηση και του F-35, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους στον κόσμο, το οποίο θα ενισχύσει αναμφισβήτητα την επιχειρησιακή και την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας» εξήγησε.

Για την «Ατζέντα 2030», ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «προσπαθεί επίσης να αναγεννήσει, να αναδημιουργήσει την αμυντική βιομηχανία και να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα καινοτομίας, το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία να παράγουμε οπλικά συστήματα εμείς οι ίδιοι, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας».

Ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας «για την άριστη ανταπόκριση στα υψηλά τους καθήκοντα».

«Εργάζονται», πρόσθεσε, «24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, ώστε τα αεροσκάφη να είναι έτοιμα να επιχειρήσουν και να προστατεύουν την πατρίδα μας».

Συνεχάρη, τέλος, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό της Αεροπορίας «για τα στελέχη τα οποία διοικούν».

Παρόντες, επίσης, ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης και οι βουλευτές Χανίων Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Στην 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης, ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με την αποστολή και τον υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας του προσωπικού, για την ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.