Έτοιμη να αποπλεύσει για την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, είναι η φρεγάτα «Ύδρα». Από τη στιγμή που το Συμβούλιο της ΕΕ “άναψε το πράσινο φως”  η επιχείρηση «Ασπίδες» της Ένωσης ξεκινά άμεσα.

Σε πρώτη φάση την δύναμη της επιχείρησης «Ασπίδες» θα αποτελέσουν εκτός από την Ελληνική φρεγάτα, μία Γαλλική, μία Γερμανική και μία Ιταλική επί της οποίας θα είναι και ο επιχειρησιακός διοικητής. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενταχθούν και δύο ακόμα φρεγάτες από Βέλγιο και Δανία.

Διοικητής Επιχείρησης θα είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, οποίος αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα να προαχθεί σε υποναύαρχο έτσι ώστε να μην προκύψει ζήτημα με τον επιχειρησιακό Διοικητή της Δύναμης που θα βρίσκεται επί του ιταλικού πλοίου που θα πλέει στην περιοχή και θα είναι ο ιταλός υποναύαρχος Στέφανο Κωνσταντίνο.

Σκοπός της επιχείρησης είναι η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να εγκριθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.