Καθώς τα ελαστικά χάνουν φυσικά λίγο αέρα, είναι σημαντικό ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας τακτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να χάσετε το φρεναρίσμα στο δρόμο και να αυξήσετε τις αποστάσεις φρεναρίσματος. Μπορείτε επίσης να βλάψετε τα ελαστικά σας, να μειώσετε τη διάρκεια ζωής τους και να αυξήσετε την κατανάλωση καυσίμων.

Ας δούμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους αυτούς.

Πώς να ελέγξετε την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας;

-Σε πρατήριο καυσίμων και σε κάποιον μεταπωλητή κοντά σας

-Ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να πάτε σε ένα πρατήριο καυσίμων, το οποίο διαθέτει μανόμετρο.

Αφού εντοπίσετε την πίεση που συνιστάται από τον κατασκευαστή, εισαγάγετε το ακροφύσιο του συμπιεστή στη βαλβίδα.

Ελέγξτε εάν η πίεση των ελαστικών που αναγράφεται στον συμπιεστή αντιστοιχεί στην προτεινόμενη πίεση.

Εάν όχι, πατήστε το κουμπί για να τα φουσκώσετε μέχρι να επιτευχθεί η σωστή πίεση.

Με φορητό συμπιεστή

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε και να προσαρμόσετε την πίεση των ελαστικών από το σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας φορητός συμπιεστής, τον οποίο μπορείτε να αγοράσετε στα καταστήματα.

Πότε πρέπει να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών

Πρέπει πάντα να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας όταν δεν έχουν οδηγηθεί ή έχουν οδηγηθεί πολύ λίγο.

Γιατί; Γιατί όταν οδηγείτε, τα ελαστικά θερμαίνονται, με αποτέλεσμα αύξηση της πίεσή τους. Εάν ελέγξετε την πίεση των ελαστικών σας μετά από αρκετή οδήγηση, θα νιώσετε ότι τα ελαστικά σας είναι υπερβολικά φουσκωμένα και ίσως μπείτε στον πειρασμό (λανθασμένα) να αφαιρέσετε τον αέρα για να διορθώσετε την πίεση.

Συνιστάται να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας όταν το όχημα έχει διανύσει λιγότερα από 2 χλμ. Αυτό θα σας δώσει πραγματική εικόνα της πίεσης των ελαστικών σας. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να προσαρμόσετε την πίεση προσθέτοντας αέρα, εάν είναι χαμηλή.

Τι γίνεται με τον εφεδρικό τροχό;

Ο εφεδρικός τροχός συχνά παραβλέπεται κατά τη διαδικασία ελέγχου της πίεσης των ελαστικών. Ωστόσο, εάν το όχημά σας είναι εξοπλισμένο με εφεδρικό τροχό, θα πρέπει να μπορείτε να βασιστείτε σε αυτόν εάν σκάσει κάποιο από τα ελαστικά σας.  Ο εφεδρικός τροχός πρέπει και αυτός να ελέγχεται τακτικά, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείται καθημερινά. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να ελέγχετε την πίεσή του.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών;

Υπάρχει μια μικρή ποσότητα φυσιολογικής απώλειας αέρα ανεξάρτητα από την ηλικία των ελαστικών σας και το επίπεδο φθοράς τους. Καθώς το ελαστικό κυλάει, χάνει λίγο αέρα. Συνεπώς, για να αποφεύγετε τους κινδύνους που αναφέρθηκαν πιο πάνω, σας συνιστούμε να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας μία φορά τον μήνα.

Αιτίες απώλειας πίεσης

Γιατί ορισμένα ελαστικά ξεφουσκώνουν πιο γρήγορα από άλλα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι:

  • Εάν η βαλβίδα του ελαστικού είναι λίγο πορώδης, το ελαστικό χάνει αέρα πιο γρήγορα από το κανονικό.
  • Όταν η ζάντα είναι παλιά και σκουριασμένη, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει φθορά στο ελαστικό και να οδηγήσει σε απώλεια πίεσης.
  • Εάν σταθμεύετε πάντα το όχημά σας στο ίδιο μέρος, τα ελαστικά που εκτίθενται στον ήλιο χάνουν αέρα πιο γρήγορα από αυτά που δεν είναι εκτεθειμένα.
  • Ένα τρύπημα, για παράδειγμα που προκαλείται από ένα καρφί, μπορεί να οδηγήσει σε αργή και σταθερή απώλεια πίεσης.

Κατά τη διάρκεια του μηνιαίου ελέγχου, εάν παρατηρήσετε σημαντική διαφορά πίεσης μεταξύ ενός ελαστικού και των υπολοίπων, ίσως πρόκειται για ελάττωμα. Στην περίπτωση αυτή, πηγαίνετέ το για έλεγχο από επαγγελματία.

Διαφορετικά, μικρές διαφορές στην πίεση των ελαστικών αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο. Αποκτήστε απλώς τη συνήθεια να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών κάθε μήνα, για αποφυγή του ανεπαρκούς φουσκώματος και της πρόωρης φθοράς των ελαστικών σας.