Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, απάντησε στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας του «ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», κα Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου με θέμα: «Τα δεδομένα αποδεικνύουν τόσο, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη καθημερινότητα των πολιτών και το αίσθημα της ανασφάλειας διακατέχει την ελληνική κοινωνία, όσο και ότι μάχιμες υπηρεσίες, συνεχίζουν να παραμένουν υποστελεχωμένες».

Όπως υποστήριξε ο κ. Υφυπουργός, το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σύγχρονες προκλήσεις και την ανάγκη για πρόληψη, αποτροπή και εξιχνίαση εγκλημάτων, έχει εκπονήσει πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής 2020-2024, με την αντιμετώπιση όλων των μορφών εγκλήματος, να αποτελεί βασική προτεραιότητα αυτού του υλοποιούμενου προγράμματος. Το Υπουργείο και το Αρχηγείο, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες των Υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφάλειας, Τμήματα Τροχαίας κ.λπ.), έχουν επαναξιολογήσει το ζήτημα των αποσπάσεων και των προσωρινών μετακινήσεων προσωπικού. Δρομολογήθηκε λοιπόν, η αποδέσμευση αστυνομικού προσωπικού, από τη συνοδευτική ασφάλεια επισήμων προσώπων και τη φρούρηση – επιτήρηση λοιπών στόχων και η διάθεση τους σε μάχιμες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Καθημερινά αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, πλησιάζουμε τον στόχο που έχουμε θέσει, και είμαστε βέβαιοι ότι όχι μόνο θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο αλλά και θα τον ξεπεράσουμε, κάτι το οποίο δεν ακούσαμε κατά το παρελθόν να έχει γίνει από καμία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή να το έχετε βάλει ως πρόταση. Επειδή θέτετε μία συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με το πόσο έχουμε ενισχύσει τα Α.Τ και τα Τ.Α Αττικής, θα σας πω ότι τα Αστυνομικά Τμήματα της Γ.Α.Δ. Αττικής έχουν ενισχυθεί με 350 αστυνομικούς και τα Τμήματα Ασφάλειας με 250. Όλοι αυτοί οι αστυνομικοί προέρχονται από τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και άλλες Αυτοτελείς-Κεντρικές Υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι που έχουν αποδεσμευθεί, έχουν διατεθεί σε υπηρεσίες μάχιμες, πρώτης γραμμής. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική και θα δώσουμε και κίνητρα στους αστυνομικούς να ενταχθούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αυτή η πολιτική έχει αποδώσει και σας λέω, κάνοντας μία σύγκριση των στοιχείων του Ιανουαρίου του 2024, με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ότι σε σχέση με περιστατικά διάπραξης αδικημάτων κλοπής έχουμε μείωση κατά 9,76%, ενώ σε περιστατικά διάπραξης ληστείας μείωση κατά 28,96%», ανέφερε ο κ. Υφυπουργός.

«Εγώ σας έδωσα συγκεκριμένο αριθμό σχετικά με τον στόχο που έχουμε θέσει, όσον αφορά την επιστροφή στις μάχιμες υπηρεσίες και αποδέσμευση από την υπηρεσία φύλαξης επισήμων και σας είπα ότι πλησιάζουμε τον στόχο και θα τον ξεπεράσουμε. Μου ζητήσατε επίσης συγκεκριμένους αριθμούς σε σχέση με τα Α.Τ και τα Τ.Α Αττικής και πάλι σας απάντησα με συγκεκριμένους αριθμούς. Και αφού σας ανέφερα συγκεκριμένα στοιχεία μείωσης της εγκληματικότητας, σε σχέση του αν έχουν αποδώσει τα μέτρα που λάβαμε, αυτό που μου λέτε εσείς είναι κάποια γενικόλογα πράγματα και αοριστίες για την αύξηση της εγκληματικότητας και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία», τόνισε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Σε σχέση με το ζήτημα της αναγνώρισης του επικινδύνου, ένα θέμα που εκκρεμεί επί δεκαετίες, το Υπουργείο και το Αρχηγείο αναγνωρίζουν την ουσιαστική και την επίπονη προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και αναλαμβάνουν κάθε πρωτοβουλία για την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ωστόσο, ζητήματα οικονομικής φύσης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και εν γένει των δημοσίων υπαλλήλων, καθορίζονται από την υφιστάμενη, κάθε φορά, οικονομική πολιτική για τους μισθούς, η οποία εκφράζεται μέσω του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Σας λέμε λοιπόν ότι αντιμετωπίζουμε θετικά το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τα κίνητρα που θα δώσουμε για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, θα είναι και οικονομικά. Είναι πολύ εύκολο και υποκριτικό, όταν είσαι στην αντιπολίτευση να υπόσχεσαι διάφορα, να λες θα τα κάνουμε, να μην υπολογίζεις το δημοσιονομικό κόστος και να κάνεις και κριτική. Σημασία έχει όμως, όταν είσαι στην κυβέρνηση να μπορείς να τα κάνεις πράξη. Και η ερώτηση είναι η εξής. Η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε καθόλου μισθολογικά τους αστυνομικούς; Θα σας θυμίσω λοιπόν τι κάναμε εμείς, κάτι που δεν έκανε ποτέ μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Υφυπουργός.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση από το 2019 μέχρι και σήμερα, του ανώτατου ετήσιου ορίου των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, από 48 ώρες ανά μήνα και ανά αστυνομικό σε 64, στη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης εργασίας πέραν του πενθημέρου και ειδικής αποζημίωσης ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης (νυχτερινά) στους μαθητές των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην κατοχύρωση της καταβολής αποζημίωσης για έξοδα διημέρευσης αστυνομικού προσωπικού, που εκτελεί αποκλειστικά και μόνο υπηρεσία μεταγωγής κρατουμένων, στην αναγνώριση της καταβολής ολόκληρης αποζημίωσης για τα έξοδα διανυκτέρευσης αστυνομικού προσωπικού, στην επέκταση του δικαιώματος αναγνώρισης χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο (μάχιμη πενταετία) που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 600 ευρώ, με τον ν. 5003/2022, στις έκτακτες εκλογικές αποζημιώσεις, στην επέκταση του δικαιώματος νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ για όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ασφαλισμένα στα ταμεία της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής, στην  οριζόντια αύξηση στους βασικούς μισθούς, σε επιδόματα και έξοδα διανυκτέρευσης εξωτερικού των ένστολων, στην αύξηση στη χιλιομετρική αποζημίωση και έξοδα διανυκτέρευσης εσωτερικού των ενστόλων, στην αναπροσαρμογή του επιδόματος θέσης ευθύνης, στην ειδική αποζημίωση ποσού 30€ ανά μέρα απασχόλησης για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που απασχολείται σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων.

Θύμισε μάλιστα στο σώμα, απάντηση σε Επίκαιρη ερώτηση το έτος 2011 επί ΠΑΣΟΚ, όταν ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Παπουτσής, σχετικά με το επίδομα επικινδυνότητας, είχε απαντήσει ότι: «(…) το επάγγελμα του αστυνομικού είναι εξ ορισμού επικίνδυνο. Αυτό το επιβάλλει η ίδια η αποστολή της Αστυνομίας, που είναι η δίωξη της εγκληματικότητας, όπως επίσης και η εν γένει τήρηση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας. (…) Πρώτον, είναι ο κίνδυνος απώλειας της ζωής τους ή της σωματικής τους ακεραιότητας την ώρα του καθήκοντος. Αυτός ο κίνδυνος αντιμετωπίζεται με συνεχή εκπαίδευση και με την παροχή σύγχρονου προστατευτικού εξοπλισμού. Προς αντιστάθμιση δε αυτού του κινδύνου (…) οι αστυνομικοί λαμβάνουν επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο χορηγείται ακριβώς για τις δυσχερείς και αντίξοες συνθήκες εργασίας».

«Πείτε λοιπόν στους αστυνομικούς ότι εσείς αυτό λέγατε τότε. Εγώ επαναλαμβάνω ότι εμείς το ζήτημα του επιδόματος επικινδυνότητας το αντιμετωπίζουμε θετικά, με υπευθυνότητα, πάντοτε με σύνεση, χωρίς να διαταράξουμε τις δημοσιονομικές ισορροπίες, και ξαναλέω ότι θα δώσουμε κίνητρα στους αστυνομικούς να συμμετάσχουν στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, και μάλιστα κίνητρα οικονομικά», είπε ο κ. Υφυπουργός καταλήγοντας την τοποθέτησή του και απευθυνόμενος στην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.