Η αυτοάμυνα είναι απόλυτα θεμιτή όταν ακολουθεί το γράμμα του νόμου και όταν γίνεται με σωστό τρόπο. Αλλιώς, ενδέχεται να μας στοιχίσει από την ελευθερία μας ως και τη ζωή μας.

Η αυτοάμυνα αποτελεί μέτρο για τη χρήση βίας σε στιγμές κινδύνου εντός κάποιου νομικού πλαισίου.

Ο νόμος έχει προβλέψει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε το άτομο μας, την οικογένεια ή την περιουσία μας υπό την απειλή επίθεσης ή την επίθεση. Προσοχή όμως, διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται με τη χρήση όχι περισσότερης δύναμης από όση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, ΕΥΛΟΓΗ και ΙΣΑΝΑΛΟΓΗ.

Δεν αρκούν απλοϊκοί ορισμοί της αυτοάμυνας π.χ.:

«Η υπεράσπιση του τι ανήκει στον εαυτό του»

«Η υπεράσπιση του εαυτού όταν μας επιτίθενται»

Τέτοιες εξηγήσεις μπορούν εύκολα να αμφισβητηθούν σε ένα δικαστήριο και έχει συμβεί συχνά με ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

Η βία από μόνη της αποτελεί φυσική κατάσταση σε όλη τη φύση, είναι ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι έχει την δυνατότητα συλλογισμού, επικοινωνίας και λογικής που καλείτε να την ασκήσει με ΦΕΙΔΩ και εκεί που ΠΡΕΠΕΙ και ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ.

Αυτά λοιπόν καθορίζουν τα πλαίσια εντός των οποίων πρέπει να μείνει κανείς για να θεωρηθεί η αυτοάμυνα που ασκήθηκε ΝΟΜΙΜΗ.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αυτοάμυνα

Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να θεωρηθούν οι ενέργειες κάποιου αυτοάμυνα;

  1. H απρόκλητη επίθεση
  2. Η απειλή επικείμενου τραυματισμού ή θανάτου
  3. O αντικειμενικά λογικός βαθμός δύναμης, που χρησιμοποιείται ως απόκριση
  4. Αντικειμενικά λογικός φόβος τραυματισμού ή θανάτου.

Ποιος είναι ο σκοπός της αυτοάμυνας;

Ο ΣΤΟΧΟΣ είναι να αποτρέψει τραυματισμούς στο άτομό σας. Ο καλλίτερος τρόπος για αυτό είναι να μην είστε εκεί. Δηλαδή να απουσιάζεται να αποφύγετε ή να αποδράσετε. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να τα καταφέρετε αυτά να αμυνθείτε με σκοπό να δημιουργήσετε τις συνθήκες για να αποδράσετε. Η αυτοάμυνα δεν προβλέπει μάχες διαρκείας στους δρόμους.

Τι δεν θεωρείται αυτοάμυνα;

Η χρήση μη ισανάλογης βίας σε μια επίθεση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή θάνατο του ατόμου. Π.χ Δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτοάμυνα ο βαρύς τραυματισμός ή και θάνατος ενός δράστη που έβριζε ή και χαστούκισε τον αντίδικο/κατηγορούμενο.

Τι μετρά νομικά ως αυτοάμυνα;

Η σύντομη απάντηση είναι «όσα μπορούν να ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ σε ένα δικαστήριο». Πιο συγκεκριμένα, εφόσον ο αμυνόμενος έχει λόγους να πιστεύει ότι βρίσκεται σε ΑΜΕΣΟ και ΠΑΡΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟ, η ΑΝΑΓΚΑΙΑ χρήση ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ δύναμης για την προστασία του εαυτού του ή των μελών της οικογένειας του από ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ επίθεσης.

Η νόμιμη αυτοάμυνα είναι απαραίτητη, εύλογη και αναλογική.

Γιατί είναι σημαντική η αυτοάμυνα για κορίτσια;

Τα παγκόσμια στοιχεία της Οργάνωσης των Ενωμένων Εθνών δείχνουν ότι οι απαγωγές και το σωματεμπόρια είναι υπαρκτά σε μεγάλη κλίμακα. Από την στιγμή που αποτελούν εύκολο θύμα για αδίστακτους, ασυνείδητους και άρρωστους άνδρες δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την παιδεία αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας. Τέτοια απόφαση είναι απλά αφελής, ανεύθυνη και εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη.

Πώς μπορεί ένα κορίτσι να προστατευτεί;

Όλα ξεκινούν με την καλλιέργεια των συνηθειών της Αυτοπροστασίας που θα διδάξουν ένα άτομο να παρατηρεί προσεκτικά το περιβάλλον του. Τα κορίτσια, καλό είναι να κινούνται ΟΜΑΔΙΚΑ και να ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ η μία την άλλη σε περίπτωση που κάποια ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ. Είναι σημαντικό να ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, να κοιτούν ενεργά τριγύρω καθώς μετακινούνται. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κάποιος να διαβάσει σε διάσπαρτα άρθρα στην ιστοσελίδα μας.

Γιατί είναι σημαντική η αυτοάμυνα για γυναίκες;

Η κάθε γυναίκα οφείλει να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλειά της. Το γεγονός ότι είναι ενήλικη δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει θύμα κάποιου ή κάποιων αδίστακτων και ασυνείδητων. Ο βιασμούς, η σωματεμπορία, ακόμη και η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία σε πολιτισμένες χώρες, όμως, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και νηφάλια.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να προστατευτεί;

Η αυτοάμυνα των γυναικών πρέπει να ξεκινάει με την ενημέρωση σε θέματα βίας και στην συνέχεια να διδάσκει την ΠΡΟΛΗΨΗ. Είναι σημαντικό να μάθει πως να κρίνει μια κατάσταση σωστά ώστε να μη ζει σε μόνιμη κατάσταση φόβου αλλά αν αποκτήσει ικανότητα ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ του περιβάλλοντος και της εκάστοτε κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

Είναι πολύ σημαντικότερο να μάθουν δηλαδή πώς να αποτρέψουν μια κατάσταση να εκδηλωθεί εις βάρος τους μέσω ΠΡΟΛΥΨΗΣ ώστε να μη φθάσουν σε κατάσταση ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ. Οι λόγοι είναι πολλοί… αλλά ο σημαντικότερος είναι ότι είναι δύσκολο ακόμη και για έναν άνδρα να τα βάλει με έναν άλλο άνδρα, ισχύει ακόμη περισσότερο αυτό για μια γυναίκα. Η Αυτοπροστασία πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο της συνολικής «αυτοάμυνας» της γυναίκας.

Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να περάσουν στην ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ασκώντας βία, όσα κάνει πρέπει να πιάσουν τόπο αμέσως.

Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για αυτό.

Η δυνατότητα να αμυνθεί αποτελεσματικά μια γυναίκα δεν έχει μόνο να κάνει με τις γνώσεις ΠΡΟΛΥΨΗΣ που πρέπει να διδαχθεί, Αλλά, κυρίως τις ΤΑΚΤΙΚΕΣ που διδάσκεται ώστε να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και την καλλιέργεια του ΨΥΧΙΣΜΟΥ της. Οι ΤΕΧΝΙΚΕΣ είναι το τελευταίο πράγμα, διότι τα αποτελέσματα χρήσης τους σε έναν μανιασμένο επιτιθέμενο είναι πάντα αβέβαια.

Πάντως, οι γνώσεις του πως να ΑΜΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ από την ΠΡΟΛΗΨΗ μέχρι και την ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, επιτρέπει στις γυναίκες μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΗ μιας ΕΠΙΘΕΣΗΣ.

Τι είναι η παθητική αυτοάμυνα;

Η παθητική αυτοάμυνα είναι ή να απομακρύνετε τον εαυτό σας από μια επικίνδυνη κατάσταση μέσω απουσίας αποφυγής ή απόδρασης. Στην περίπτωση που δεν είναι άμεσα εφικτό αυτό να δημιουργήσετε τις συνθήκες για αυτό μιλώντας και πράττοντας με τρόπο για να ξεφύγετε από μια «ύποπτη» κατάσταση.

Μόνο αν αυτά δεν πιάσουν τόπο ή έχετε «διαισθανθεί» ότι έπεται επίθεση, πρέπει να λάβετε την πρωτοβουλία με σθεναρή επίθεση ώστε να δημιουργήσετε τις συνθήκες απόδρασης. Η ψεύτικη υποβολή και η δημιουργία μιας κατάλληλης ευκαιρίας για να ξεκινήσετε μια άγρια, ανελέητη επίθεση είναι πιο αξιόπιστη στρατηγική.

Είναι νόμιμο να χτυπήσεις πρώτος σε αυτοάμυνα;

Μόνο όταν ο κίνδυνος είναι παρόν, επίκειται άμεσα ή έχει μόλις αρχίσει.

Η επίθεση θεωρούμε ότι είναι παρούσα όταν δεν υπάρχουν πια χρονικά περιθώρια αναμονής, χωρίς να υπάρξει βλάβη του αγαθού που απειλείται. Δηλαδή, ο επιτιθέμενος απειλεί το θύμα και επιχειρεί να το χτυπήσει. Πριν το καταφέρει, το θύμα τον χτυπά πρώτος ώστε να μην καταφέρει το πλήγμα. Δεν απαιτείται στάση αναμονής του θύματος, διότι η επίθεση από μέρους του επιτιθέμενου έχει ήδη ξεκινήσει με το χτύπημα που επιχειρεί και άρα η υγεία και ίσως η ζωή του θύματος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο, διότι η απειλή και ο ακόλουθος κίνδυνος είναι μεγάλος, πρέπει να αντιδράσει. Η πράξη του, η πλήξη δηλαδή του επιτιθέμενου, θα κριθεί ως πράξη τελεσθείσα σε κατάσταση αμύνης.

Θέλει μεγάλη προσοχή αυτό διότι οι νομικές ισορροπίες είναι λεπτές και όλα όσα έπραξε ο αμυνόμενος θα εξετασθούν λεπτομερώς και θα του ζητηθεί να τα αποδείξει.

Πώς εφαρμόζεται η αυτοάμυνα;

Το δίκαιο αυτοάμυνας απαιτεί η απόκριση να ταιριάζει με το επίπεδο της εν λόγω απειλής. Πρέπει δηλαδή η βία να είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, ΕΥΛΟΓΗ και ΑΝΑΛΟΓΗ για να διακόψει τον κίνδυνο.

Σε περίπτωση που η απειλή είναι μιας ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ, το άτομο που υπερασπίζεται μπορεί να χρησιμοποιήσει την ΑΝΑΛΟΓΗ ΔΥΝΑΜΗ για να αντιμετωπίσει την απειλή.

Τι θεωρείται υπέρβαση της αυτοάμυνας;

Ότι προκαλεί τον μόνιμο τραυματισμό ή τον επακόλουθο θάνατο του επιτιθέμενου ή εισβολέα κ.λπ. του οποίου η πράξη ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ την ΥΓΕΙΑ και τη ΖΩΗ.

Τι θεωρείται αναγκαία, εύλογη και αναλογική αυτοάμυνα;

Το δικαίωμα υπεράσπισης ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ή ΠΡΟΘΕΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΣΚΗΘΕΙ. Δεν υπάρχει ποινική ευθύνη για συμπεριφορά που πιστεύει κανείς ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για την υπεράσπιση του εαυτού του, ενός τρίτου ή της περιουσίας του, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενέργειές του είναι ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ, ΕΥΛΟΓΕΣ και ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ σαν απόκριση στις περιστάσεις όπως τις αντιλαμβάνεται.

Είναι παράνομο να σκοτώσεις άνθρωπο σε αυτοάμυνα;

Μια μη εγκληματική απόφαση ανθρωποκτονίας, που διαπράττεται σε ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ή ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΡΙΤΟΥ, υπάρχει σύμφωνα με τον Ελληνικό ποινικό δίκαιο. Η ανθρωποκτονία μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη εάν γίνει για την πρόληψη ενός πολύ σοβαρού εγκλήματος όπου κινδυνεύει η ζωή. Όμως, σημαντικό είναι το γεγονός ότι το κάθε τι των πράξεων πρέπει να αποδειχθεί και, ο νόμος όπως και οι ερμηνείες του δεν σηκώνουν ασάφειες.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν αρκούν ΑΠΛΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ούτε ΓΝΩΜΕΣ περί των ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ που μπορούν να ακολουθήσουν την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ όσων θεωρούν ότι ΕΠΡΑΞΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ. Τα νομικά πλαίσια είναι στενά και στενεύουν ακόμη περισσότερο όταν χρησιμοποιηθεί όπλο.

Είναι ξεκάθαρο ότι βάση όλων των παραπάνω, δεν αρκούν αθλητικές θεωρίες, πρακτικές και νοοτροπίες να θεωρούνται αυτοάμυνα.

 aytoamyna.com