Για ακόμη μία χρονιά ως Π.Ο.Λ. είμαστε υποχρεωμένοι απαντώντας στα ερωτήματα συναδέλφων από όλη την Ελλάδα να παραθέσουμε κάποιες διευκρινήσεις για την διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων για το έτος 2024.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προγενέστερη ανακοίνωση μας (εδώ) ΔΕΝ υπάρχει αμετάθετο για όσους έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος υπηρεσίας παρά το γεγονός ότι κάποιοι πανηγυρίζοντας το παρουσίασαν ως συνδικαλιστικό τους επίτευγμα, μαζί με τα υπόλοιπα επιτεύγματα του π.δ. 11/2021 .

Στην ουσία η εφαρμογή της διάταξης για τη μη ένταξη στις τακτικές μεταθέσεις των υπηρετούντων άνω των 25 ετών θα ενεργοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχουν πιστώσεις.

Δραματική η κατάσταση και για τα στελέχη που καταλαμβάνουν θέση ευθύνης, όπου ειδικά για τους χαμηλόβαθμους ανεξαρτήτου σχολής προέλευσης και δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων και δεν λαμβάνουν το επίδομα θέσης ευθύνης. Εν ολίγοις υπηρετούν σε θέσεις με αυξημένα καθήκοντα και ως ανταμοιβή το μόνο  που τους δίδεται είναι η αβεβαιότητα για το πότε θα επιλεγούν και αν επιλεγούν κάποια στιγμή να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι για κάθε χρόνο που δεν αναλαμβάνεται η πρωτοβουλία από το Αρχηγείο για την έκδοση νέου π.δ. μεταθέσεων η κατάσταση θα χειροτερεύει,  θα συνεχιστεί η έκδοση ανούσιων μεταθέσεων από νησί σε νησί μη δίνοντας την δυνατότητα απεγκλωβισμού των στελεχών που ακόμα και επί μία δεκαετία υπηρετούν σε υπηρεσίες της 1ης 2ης και 3ης κατηγορίας και έχουν συμπληρώσει κατά πολύ τον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής.

Αυτό φυσικά συμβαίνει διότι δεν πραγματοποιούνται οι θεσμοθετημένες προσλήψεις που τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν σταδιακά από τον αριθμό  των 100 Λιμενοφυλάκων κατ’ έτος σε 60, φέτος σε 52 ενώ για το  επόμενο εκπαιδευτικό έτος υπάρχει μόνο μία διαθέσιμη θέση.

Φαντάζει αδιανόητη η στάση του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  να μην προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το ζήτημα παρά την ύπαρξη 1500 κενών οργανικών θέσεων, ζήτημα που η Ομοσπονδία μας έχει αναδείξει εδώ και  3 χρόνια.

Αποτέλεσμα της μη ύπαρξης  ενός αξιοπρεπούς συστήματος μεταθέσεων για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι οι διαρκείς και ασταμάτητες παραιτήσεις στελεχών οι οποίοι διαπιστώνουν ότι τα όνειρα τους για μια καριέρα σε έναν οργανισμό που θα σέβεται την προσφορά τους  πέφτουν μέρα με την μέρα στο κενό.

Η Π.Ο.Λ. θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα που μας ταλανίζουν επενδύοντας στον υγιή συνδικαλισμό και βελτιώνοντας το εργασιακό καθεστώς τον συναδέλφων και τίθεται στην διάθεση των συναδέλφων προκειμένου να τους ενημερώσει για την ορθή δήλωση των τριών (03) εναλλακτικών Υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη της  περσινής διαδικασίας.

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.