Η ναυαγοσωστική είναι ένας χώρος εργασίας ιδιαίτερα επίπονος, καθώς ο υπεύθυνος ή η υπεύθυνη ναυαγοσώστης πρέπει να μπορούν  να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Καθήκον τους είναι να προλαμβάνουν ενδεχόμενα ατυχήματα στις πισίνες ή στις παραλίες στις οποίες κατά περίπτωση εργάζονται αλλά και να συμβάλουν στην τήρηση των κανόνων για τους κολυμβητές στους συγκεκριμένους χώρους.

Απαιτούμενες Δεξιότητες που ο Ναυαγοσώστης πρέπει να διαθέτει:

-Γνώση καλής κολύμβησης

-Σωματική αντοχή

-Ψυχική υγεία

-Θάρρος

-Υπευθυνότητα

-Συνέπεια.

Ο Ναυαγοσώστης πρέπει να αγαπάει το υγρό στοιχείο και να είναι πρόθυμος αλλά και καλά εκπαιδευμένος στην παροχή βοήθειας σε όσους χρειάζονται.

Επιπλέον, ο επαγγελματίας Ναυαγοσώστης (υπάρχει και ο εθελοντής), αν επιθυμεί να εργαστεί σε παραλία, οφείλει εκτός των άλλων προσόντων να έχει ειδική άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη.

Οι Ναυαγοσώστες μπορούν να εργαστούν είτε σε οργανωμένες παραλίες είτε σε πισίνες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Σε μια τουριστική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, το επάγγελμα του Ναυαγοσώστη θα έπρεπε να έχει καλές προοπτικές όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση, με την προϋπόθεση ότι τόσο τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα όσο και οι παραλίες είναι οργανωμένα.

Σε σχέση με το πλήθος των παραλιών της χώρας μας η ύπαρξη θέσεων εργασίας ναυαγοσωστών είναι λίγες αναλογικά με τις πραγματικά μεγάλες ανάγκες του ελληνικού χώρου, καθώς οι πνιγμοί στις θάλασσες και στις πισίνες αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας.

Παρέχει τις υπηρεσίες του στις οργανωμένες παραλίες και ακτές, σε ξενοδοχεία, σε κατασκηνώσεις.

Η Ελλάδα βρέχεται παντού από θάλασσα.

Τα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό θανάτων από πνιγμό σε θάλασσα και πισίνες, να προκαλούν θλίψη.

Στην Ελλάδα ο πνιγμός είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τα τροχαία.

Η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 39η παγκοσμίως, σε θανάτους με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 itsports.gr