Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, πραγματοποιήθηκε χθες, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι, η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της  25ης Μαρτίου 1821.

Στην ημερήσια διαταγή που εκδόθηκε, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, απευθυνόμενος σε όλο το προσωπικό, αναφέρει: «Ο απανταχού Ελληνισμός σήμερα τιμά και γιορτάζει τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου στη γη και τον Ελληνισμό, με τον ξεσηκωμό του γένους μας κατά του Τουρκικού Ζυγού. Το μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου είναι αυτό που επαναπροσδιόρισε την ανθρώπινη ύπαρξή μας και μας υπενθυμίζει, πως ο άνθρωπος πλάστηκε για να ζει ελεύθερος και ότι αυτή η ελευθερία, πολλές φορές χρειάζεται να κερδηθεί με αδιάκοπους αγώνες. Μια τέτοια μέρα θα πρέπει να έρχονται στη μνήμη μας τα ηρωικά κατορθώματα των προγόνων μας και ο ηρωισμός των Ελλήνων που μας κάνει εθνικά υπερήφανους και ευγνώμονες για τη σημερινή μας ελευθερία. Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν από τον ηρωισμό των προγόνων μας και ας προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε με υπερηφάνεια. Το Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στη συνείδηση των συμπολιτών μας και να τους παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια, που προέρχεται άλλωστε από την εκπλήρωση της αποστολής μας. Γυναίκες και Άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, κρατείστε στην καρδιά σας τις αξίες και τα ιδανικά των γενναίων ηρώων του έθνους. Συλλογιστείτε με σεβασμό τη συμβολή των προγόνων μας και πράξτε όπως πάντα με σύνεση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της Πατρίδας.

Η Παναγία να είναι πάντα σκέπη και προστασία μας!

Χρόνια Πολλά σε όλους!

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ!

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!»

Ομιλητές στην φετινή εκδήλωση, της 203ης επετείου, ήταν ο Επιπυραγός Σαμαράς Κωνσταντίνος, Τμηματάρχης Δικαστικού της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης του Α.Π.Σ., καθώς και η Υποπυραγός Κοντογιάννη Μαρία – Χριστίνα, στέλεχος του Τμήματος Μηχανολογικού και Ειδικού Εξοπλισμού, οι οποίοι εξήραν την προσφορά και τη γενναιότητα των Ελλήνων καθώς και το ρόλο των γυναικών με ιδιαίτερη έμφαση στο νόημα και τα μηνύματα της επανάστασης του 1821.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Επιπυραγός Σαμαράς Κωνσταντίνος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Η επανάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ‘’αυγή του σύγχρονου ελληνικού κράτους’’, ενός κράτους το οποίο μέχρι να φτάσει στη σημερινή του έκταση και μορφή χρειάστηκε να δοθούν και να κερδηθούν αναρίθμητες μάχες τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο. Η ελευθερία του τόπου μας δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη, όπως εσφαλμένα εκλαμβάνουν πολλοί από εμάς σήμερα».

Στη συνέχεια η Υποπυραγός Κοντογιάννη Μαρία – Χριστίνα, λαμβάνοντας το λόγο τόνισε ότι: «Αμέτρητες οι εξεγέρσεις του Έθνους στην βαλκανική χερσόνησο, στην Ευρώπη και αλλού. Μία από τις κορυφαίες στιγμές ήταν η αυτοθυσία των γυναικών του Σουλίου στο Ζάλογγο. Κατά τους αυτόπτες μάρτυρες «Οι γυναίκες πιάστηκαν από τα χέρια και άρχισαν ένα χορό, που τα βήματά τους τα κινούσε ένας ασυνήθιστος ηρωισμός και η αγωνία του θανάτου τόνιζε τον ρυθμό του. Στο τέλος των επωδών, οι γυναίκες βγάζουν μια διαπεραστική μακρόσυρτη κραυγή, που ο αντίλαλός της σβήνει στο βάθος ενός τρομακτικού γκρεμού, όπου ρίχνονται με όλα τα παιδιά τους».

Κλείνοντας την ομιλία, ο Επιπυραγός Σαμαράς Κωνσταντίνος ανέφερε: « Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δρόμος για την απελευθέρωση δεν περιλάμβανε μόνο θριάμβους και επιτυχίες. Στον αγώνα για την απελευθέρωση δεν περίσσεψε κανείς. Απλοί στρατιώτες και αξιωματικοί, πολιτικοί και διπλωμάτες, ακόμα και εθνικοί ευεργέτες συνέδραμαν άπαντες για τον κοινό σκοπό, αποδεικνύοντας τη σημασία της ενότητας και της ομοψυχίας. Η ελευθερία του τόπου μας δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη.  Ειδικά στις ημέρες μας, όπου οι εμπόλεμες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή ξεσπούν η μία μετά την άλλη, δημιουργώντας ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και επικίνδυνο περιβάλλον, οφείλουμε να επιδεικνύουμε αν μη τι άλλο ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τους κινδύνους που καραδοκούν. Το οφείλουμε στους προγόνους μας που θυσιαστήκαν, το οφείλουμε στα παιδιά μας αλλά πρωτίστως, το οφείλουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Είμαστε ένα κράτος μικρό σε έκταση και πληθυσμό γι’ αυτό το μυστικό της επιτυχίας παραμένει η Ενότητα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείουμε κανένα άξιο και ικανό μέλος της κοινωνίας από την ενεργή ζωή του τόπου. Οποιοσδήποτε μπορεί, άνδρας ή γυναίκα πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος του γενικότερου καλού, όπως ακριβώς συνεργάστηκαν δημιουργικά και αποτελεσματικά οι πρόγονοί μας στους Αγώνες του Έθνους για την Ελευθερία!».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Θεόδωρος Βάγιας στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι: «… η 25η Μαρτίου δεν εκφράζει, δεν παραπέμπει σε ένα απλό ιστορικό γεγονός. Σηματοδοτεί, ανατροφοδοτεί και εκφράζει την κοσμοθεωρία, τις αρετές και τις θυσίες ενός λαού που ξέρει να αγωνίζεται, να ξεπερνά τις δυσκολίες, να διδάσκει, να μεγαλουργεί. Η εθνική μας επέτειος, μας θυμίζει τις αρετές και τις δυνατότητες του Ελληνισμού όταν δίνει με ομοψυχία μάχες, ακόμη και άνισες. Τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος τέτοιες μάχες δίνουν καθημερινά για την προστασία της ζωής της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “…Σήμερα τιμούμε τους ήρωες της επανάστασης του 21. Εκείνους που αγωνίστηκαν ενωμένοι για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την πολυπόθητη ελευθερία. Το σημερινό μήνυμα είναι η ενότητα του αγώνα που οδήγησε στο νικηφόρο αποτέλεσμα, γιατί είχαν προηγηθεί πολλές επαναστάσεις, τοπικού χαρακτήρα, που καταπνίγηκαν και κατέληξαν σε σφαγές. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περιοχή αστάθειας με πολλές περιφερειακές συγκρούσεις, στην οποία η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργάζεται με συμμάχους, φίλους και εταίρους που ενστερνίζονται τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες και αρχές περί δημοκρατίας , ελευθερίας και διεθνούς δικαίου. Και εμείς, μένουμε ενωμένοι και αντλούμε δύναμη και θάρρος από το φωτεινό παράδειγμα των ηρωικών προγόνων μας, που το 1821 έβαλαν τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Χρόνια πολλά σε όλους…!!! “

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Επιτελάρχης του Αρχηγείου Π.Σ. Αντιστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, ο Γενικός Επιθεωρητής Π.Σ. Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Υποστράτηγος Δημοσθένης Ραγκαβάς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής Υποστράτηγος Αθανάσιος Χατζόπουλος, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) Υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Α.Π.Σ., οι Διοικητές ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, ο Διοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., ο Διοικητής της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., Προϊστάμενοι και εκπρόσωποι λοιπών Κεντρικών Υπηρεσιών, οι Διοικητές Υπηρεσιών και Σταθμών Αττικής και στελέχη των Διευθύνσεων Α.Π.Σ.

Παρόμοιες εκδηλώσεις, με ομιλίες και σημαιοστολισμούς πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Χώρας.