Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης παρέστη χθες, Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Πολυεθνικής Αεροπορικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ ’24», η οποία πραγματοποιήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, οι Α.Ε. Πρέσβεις στην Ελλάδα της Αυστρίας κ. Gerda Vogl, της Γαλλίας κ. Laurence Auer και της Γερμανίας κ. Andreas Kindl, εκπρόσωποι ξένων Διπλωματικών Αποστολών, Ακόλουθοι Αμύνης (ΑΚΑΜ), στρατιωτικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η άσκηση «Ηνίοχος 2024», πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και εκτελείται σε προσομοίωση περιβάλλοντος πολλαπλής απειλής με στόχο τη συνολική επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Rafale και F-16 Viper καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Στην φετινή άσκηση, η οποία λαμβάνει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών συμμετέχουν με πολυτυπία μέσων και προσωπικό αεροπορικών δυνάμεων, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, το Κατάρ, η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία και η Σαουδική Αραβία, ενώ με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος η Αυστρία και η Πορτογαλία και με ομάδα παρατηρητών η Γερμανία. Μάλιστα, η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των Χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.