Τι φταίει και κάθε χρόνο ακούμε θλιβερές ειδήσεις πνιγμών; Τι φταίει και ένας λαός που μετά τα πρώτα βήματα του, το επόμενο που μαθαίνει είναι το κολύμπι, θρηνεί τόσα θύματα στο βωμό της θάλασσας;

Δυστυχώς, η κυριότερη αιτία είναι ότι οι περισσότεροι αψηφούν τους κινδύνους της θάλασσας. Έχοντας περισσή εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, πιστεύοντας ότι ξέρουμε τα πάντα για τη θάλασσα, βουτάμε σε αυτήν χωρίς να λογαριάζουμε ρεύματα, να γνωρίζουμε το βυθό ή το βάθος του. Επίσης, άλλη μία «παράβλεψη» τραγική είναι η βουτιές μετά από το φαγητό. «Έλα, μωρέ, δεν θα κολυμπήσω, έτσι εδώ στα ρηχά θα κάτσω» λένε οι περισσότεροι και βουτάνε με γεμάτο στομάχι. Δεν σκέφτονται, όμως, ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ενέργεια όταν έχει γίνει κατανάλωση φαγητού για να αντέξει μέσα στη θάλασσα. Έτσι, η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα, παράγει διπλάσιους – τριπλάσιους παλμούς, με αποτέλεσμα να κουράζεται πιο εύκολα και πιθανότατα να οδηγήσει σε ανακοπή. Και σε συνδυασμό με το φαγητό έρχεται το αλκοόλ, η αλόγιστη κατανάλωση του οποίου παρατηρείται κυρίως από τους νέους. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Και αυτό γιατί η κρίση του ατόμου είναι υποτονική και δεν μπορεί να «υπολογίσει» τα νερά της θάλασσας.

Η υπερβολική εμπιστοσύνη, λοιπόν, και η αδιαφορία μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα. Και καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, ας δούμε κάποιους τρόπους προφύλαξης:

  1. Ποτέ μόνοι στη θάλασσα, πάντα να κολυμπάμε με παρέα
  2. Να πηγαίνουμε κυρίως σε οργανωμένες παραλίες
  3. Να είναι οικεία η παραλία
  4. Να γνωρίζουμε τον καιρό
  5. Να μην είμαστε φαγωμένοι (τρεις ώρες μετά το γεύμα επιτρέπεται το κολύμπι,  όσο διαρκεί η πέψη)
  6. Να μην έχουμε πιει αλκοόλ
  7. Να φοράμε στα παιδιά πάντα σωσίβιο
  8. Τα καλύτερα σωσίβια είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στα κολυμβητήρια (σωσίβιο με αποσπώμενα σφουγγαράκια, σανίδες εκμάθησης, κτλ).
  9. Να έχουμε την προσοχή μας πάντα στο παιδί
  10. Να προσέχουμε τα βράχια και τις βουτιές
  11. Να μην απομακρυνόμαστε από την ακτή, ακόμα κι αν ξέρουμε καλό κολύμπι. Μπορεί να πάθουμε κράμπα και να πανικοβληθούμε, ή να έχει ρεύματα και να παρασυρθούμε
  12. Σε περίπτωση κράμπας, χαλαρώστε, τρίψτε το σημείο που πιάστηκε και σιγά – σιγά κολυμπήστε μέχρι την ακτή
  13. Δεν αγνοούμε ποτέ τις πινακίδες στην ακτή, οι οποίες δίνουν πληροφορίες για την παραλία (θαλάσσια ρεύματα, απότομα βράχια, μεγάλα κύματα)
  14. Τέλος: ΑΝ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΑΦΕΘΕΙΤΕ ΑΚΙΝΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΝΑΣΚΕΛΑ. ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΚΤΗ.
  15. ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ

 aisthisis.gr