Τη νύχτα χωρίς καμία αμφιβολία, η οδήγηση γίνεται πιο επικίνδυνη και τα ποσοστά ατυχημάτων είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι κυριότεροι λόγοι είναι η μειωμένη ορατότητα και η αυξημένη δυσκολία στην εκτίμηση της ταχύτητας και της απόστασης. Η κυριότερη συμβουλή για ασφαλή νυχτερινή οδήγηση είναι   να προμηθευτείτε ποιοτικές λάμπες αυτοκινήτου. Πέρα από αυτό, όμως, μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς στο δρόμο τη νύχτα με τα παρακάτω tips:

  • Καθαρίστε το παρμπρίζ σας: Βεβαιωθείτε πως το παρμπρίζ σας είναι καθαρό από μέσα και από έξω, καθώς η σκόνη και η βρωμιά κάνουν τις αντανακλάσεις φωτός πιο έντονες.
  • Ελέγξτε τα φώτα σας: Είναι οι προβολείς και τα φανάρια σας σε καλή κατάσταση; Ο σκοπός είναι να μπορείτε δείτε χωρίς να τυφλώνετε τους άλλους οδηγούς, οπότε βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά.
  • Μην κοιτάτε μες το φως: Προσπαθήστε να μην κοιτάζετε κατευθείαν μες τα φώτα της κυκλοφορίας, πράγμα που μπορεί να σας τυφλώσει προσωρινά. Ρίχνετε το βλέμμα σας προς τα κάτω και προς τα δεξιά.
  • Προσέχετε τους πεζούς: Προσέχετε τους πεζούς, ειδικά σε δρόμους με κακή ορατότητα. Στις διασταυρώσεις, φροντίστε να κοιτάζετε και από τις δύο μεριές.
  • Ελέγχετε τακτικά την όρασή σας: Είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε τακτικά την όρασή σας στον ιατρό, καθώς αυτό μπορεί να διαγνώσει προβλήματα όπως το γλαύκωμα, κάτι που επηρεάζει τη νυχτερινή όραση.
  • Κάντε τακτικά διαλείμματα: Μην υποτιμάτε την κόπωση το βράδυ. Είναι καλύτερο να μειώνετε την ταχύτητά σας όταν οδηγείτε τη νύχτα και αν αρχίσετε να νιώθετε υπνηλία να δώσετε σε κάποιον άλλον το τιμόνι.