Με το θέμα “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα” γιορτάστηκε και φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων σε όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για το 2024, επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών».

Μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας, το ICOM καλεί τα μουσεία να προωθήσουν «την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς».

Έτσι, σε σχέση με την υλοποίηση των Στόχων της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα: Ποιοτική εκπαίδευση με ισότιμη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς και με ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, καθώς και βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικές υποδομές και ενθάρρυνση της καινοτομίας.

Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, εδώ και 17 χρόνια, από την αρχή της λειτουργίας του το 2007, προβάλλει και κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό, την ιστορική πορεία της πυρόσβεσης στην Χώρα μας αλλά και της προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Λόγω της αποστολής και της δράσης του, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση κυρίως της νέας γενιάς, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιών, μέσω της γνώσης αλλά και της ψυχαγωγίας. Έτσι συμβάλλει σημαντικά στην ενσυναίσθηση και τη βιωσιμότητα και κατά συνέπεια, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές αναδεικνύουν τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων αλλά και του σημαντικού αρχειακού  υλικού του Πυροσβεστικού Μουσείου, προσφέροντας στο κοινό μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη προσβασιμότητα, με ισότιμες ευκαιρίες μάθησης, έρευνας και βέβαια ψυχαγωγίας για όλους.

Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματοςσυνεχίζει την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του ιστορικού αρχείου του, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βιβλίων, εγγράφων, ενημερωτικών φυλλαδίων, φωτογραφιών και περιοδικών πυροσβεστικού περιεχομένου. Μέρος του αρχειακού αυτού υλικού, αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος http://www.fireservice.gr/archive με τρισδιάστατες ψηφιακές απεικονίσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες για όλους στην ιστοσελίδα http://museum.fireservice.gr/περιεχόμενα.item.90/Τρισδιάστατη ξενάγηση στα εκθέματα και τον χώρο του μουσείου.html  (3D tour).

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη ανανεωμένη πλέον εξωτερική του εμφάνιση, παρουσίασε στο κοινό τη νέα αίθουσα της μόνιμης έκθεσής του, αφιερωμένη αποκλειστικά στις τηλεπικοινωνίες και ιδιαίτερα στο γνωστό τηλεφωνικό κέντρο «199». Ασύρματοι, τέλεξ και τηλεφωνικές συσκευές, χάρτες πόλεως, βιβλία συμβάντων, φωτογραφίες και άλλα σπάνια και μοναδικά υλικά, ζωντανεύουν τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο και έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν πώς λειτουργεί αυτό το τόσο σημαντικό επιχειρησιακό κομμάτι του Πυροσβεστικού Σώματος.