Η οδήγηση είναι μια σύνθετη δραστηριότητα. Για κάθε 1,6 χιλιόμετρα, ο οδηγός πρέπει να παίρνει 20 αποφάσεις, ενώ διαθέτει λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο για να αποφύγει μια σύγκρουση.

Ξέρετε ότι:

Ερευνητές του Transport Research Laboratory του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιώντας ειδικό εξομοιωτή οδήγησης, εξέτασαν την επίδραση του κινητού τηλεφώνου στις αντιδράσεις των οδηγών. Τα αποτελέσματα της έρευνας για τους οδηγούς που κρατάνε στο χέρι τους το κινητό, έδειξαν:

  • Οι οδηγοί που κρατούσαν στο χέρι το κινητό τηλέφωνο, χρειάζονταν 30% περισσότρο χρόνο για να αντιδράσουν σε σύγκριση με αυτούς που είχαν επίπεδα αλκοόλης στο αίμα λίγο υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο.
  • Οι οδηγοί που μιλούν σε κινητό κρατώντας το στο χέρι, χρειάζονται μισό δευτερόλεπτο περισσότερο για να αντιδράσουν σε κάτι ξαφνικό στον δρόμο, σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούν χωρίς κινητό. Μισό δευτερόλεπτο περισσότερο σημαίνει 14 μέτρα περισσότερα για να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο, όταν κινείται με 110 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν hands free έδειξαν:

  • Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες αποσπούν την προσοχή από την οδήγηση. Αποτέλεσμα: ο κίνδυνος να τρακάρουν μιλώντας στο κινητό, ασχέτως αν χρησιμοποιούν hands free ή όχι, είναι 4 φορές μεγαλύτερος του φυσιολογικού. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος του ατόμου που μιλά στο κινητό επεξεργάζεται πολύ πιο αργά τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνει. Κάτι πολύ ενδιαφέρον που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι, όταν ο οδηγός συνομιλεί με έναν συνεπιβάτη ή όταν ακούει μουσική από το ραδιόφωνο ή άλλη συσκευή, η ποιότητα οδήγησής του δεν επηρεάζεται.

Συμβουλές ασφαλείας:

  • Πριν ξεκινήσετε την οδήγηση, βάλτε το κινητό σε σίγαση και μέσα σε κάποια τσάντα ή τσέπη, ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να απαντήσετε.
  • Ελέγξτε τις κλήσεις που είχατε και τα μηνύματά σας, όταν πλέον έχετε φτάσει στον προορισμό σας.
  • Πείτε στους φίλους και τους συγγενείς σας ότι δε θα απαντάτε στο κινητό όση ώρα οδηγείτε.
  • Σε περίπτωση που είναι απόλυτη ανάγκη να μιλήσετε, ακινητοποιήστε το όχημά της σε κάποιο ασφαλές σημείο.
  • Μη γράφετε/ διαβάζετε μηνύματα ή παίζετε παιχνίδια στο κινητό ενώ οδηγείτε. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ακόμη πιο επικίνδυνο από το να μιλάτε.
  • Εάν πάρετε κάποιον τηλέφωνο και αντιληφθείτε ότι οδηγεί, ενημερώστε τον ότι θα ξαναπάρετε αργότερα και κλείστε το τηλέφωνο αμέσως.

 aodos.gr