Από Δευτέρα 3 έως την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στη συνθετική άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Ramstein Flag-Virtual (RAFL-V)».

Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από 12 κράτη, ενώ η ΠA συμμετείχε με προσωπικό της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής και των 110, 111, 115 και 116 Πτερύγων Μάχης.

Σκοπός ήταν η παροχή εκπαίδευσης στη σχεδίαση και την εκτέλεση σύνθετων αποστολών σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, ενώ το σενάριο της άσκησης είχε διαμορφωθεί για να υποστηρίξει και την εκτέλεση της επικείμενης LIVEX συμμαχικής άσκησης «Ramstein Flag-24», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Η συμμετοχή πραγματοποιήθηκε από τις εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ, μέσω της διασύνδεσης σε διαβαθμισμένο συμμαχικό δίκτυο, με τους Τακτικούς Εξομοιωτές που διαθέτει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΠΑ, μέσω των συστημάτων της ΜΕΣΕ, είναι η μόνη απομακρυσμένα συμμετέχουσα Δύναμη με Ιπτάμενο προσωπικό σε Τακτικούς Εξομοιωτές. Το Ιπτάμενο προσωπικό του συνόλου των υπολοίπων Δυνάμεων επιχειρούσε με φυσική παρουσία από τις εγκαταστάσεις του USAFE – AFAFRICA Warfare Center στο Ramstein.