Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερός σου σύμμαχος σε μία καυτή καλοκαιρινή μέρα ή ακόμα και σε μια παγωμένη νύχτα. Ανεξάρτητα την εποχή, το κλιματιστικό προσφέρει ευκολία κατά την οδήγηση και συμβάλλει στη βελτίωση της οδικής σου εμπειρίας.

Μάθε μαζί μας την ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να βγάζει το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σου και απόλαυσε την οδήγηση όλες τις εποχές του χρόνου.

Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό του αυτοκινήτου

Λίγοι γνωρίζουν ότι το κλιματιστικό δεν ψύχει το χώρο της καμπίνας του αυτοκινήτου, αλλά ουσιαστικά αφαιρεί τη θερμότητα από αυτόν. Αποτελείται από ένα συμπιεστή, ο οποίος ενεργοποιείται μέσω του ιμάντα κινητήρα και ο ρόλος του είναι να εκλύει το ψυκτικό μέσο (φρέον) στο σύστημα του κλιματιστικού.

Το καλοκαίρι λοιπόν διατηρεί το αυτοκίνητο δροσερό, αφαιρώντας την περιττή θερμότητα από την καμπίνα, και εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες σε αυτήν. Τι γίνεται όμως το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές;

Κατά τους χειμερινούς μήνες λοιπόν η χρήση του κλιματιστικού είναι εξίσου απαραίτητη, καθώς ο ξηρός αέρας που βγαίνει από το κλιματιστικό, πέρα από το ότι μειώνει την υγρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, βοηθά και στο άμεσο ξεθάμπωμα των παραθύρων και του παρμπρίζ. Από τη στιγμή που έχει ζεσταθεί ο κινητήρας, η διαφορά στην απόδοση θερμού αέρα μεταξύ κλιματιστικού και “καλοριφέρ” του αυτοκινήτου είναι ελάχιστη. Μπορείς να χρησιμοποιείς τα δύο συστήματα και συνδυαστικά, και μη ξεχνάς ότι ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο δε σου δίνει μόνο άνεση, αλλά και αποφυγή δυσφορίας κατά την οδήγηση, όλους τους μήνες του χρόνου.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να βγάζει το κλιματιστικό του αυτοκινήτου

Η σωστή χρήση του κλιματιστικού είναι απαραίτητη, καθώς πέρα από τη βελτίωση της θερμοκρασίας του εσωτερικού της καμπίνας, βοηθάει και στη συντήρησή του ίδιου του συστήματος.

Κατά τους χειμερινούς μήνες

  1. Μόλις μπεις στο αυτοκίνητό σου, καλό είναι να ανοίξεις το παράθυρο για να ανανεωθεί ο αέρας.
  2. Αφού ενεργοποιήσεις τον κινητήρα, βάλε το κλιματιστικό σου σε θερμοκρασία 20 – 22 βαθμούς Κελσίου. Να θυμάσαι! Δεν υπάρχει λόγος να βάλεις τη θερμοκρασία σε υψηλότερες τιμές, καθώς το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σπαταλήσεις επιπλέον καύσιμο.
  3. Απόλαυσε τη διαδρομή σου στα ζεστά.
  4. Λίγο πριν φτάσεις στον προορισμό σου μη ξεχάσεις να ανοίξεις τα παράθυρα. Αυτό θα εξισώσει τη θερμοκρασία της καμπίνας με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και έτσι η μετάβαση θα είναι πιο ομαλή.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις είναι παρόμοια.

  1. Ρύθμισε το κλιματιστικό σου στους 22 βαθμούς και ανάλογα με το μέγεθος της διαδρομής σου, άνοιγε τακτικά τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας.
  2. Κάνε χρήση της λειτουργίας της ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, για καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού.
  3. HINT! Φρόντιζε να παρκάρεις σε σκιερά μέρη και κάνε χρήση της ηλιοπροστασίας στο παρμπρίζ.

Τι να ΜΗΝ κάνεις

Υπάρχουν πράγματα που καλό είναι να μην κάνεις, αν θες να διατηρήσεις το σύστημα του κλιματιστικού σου σε καλή κατάσταση.

  1. Αν χρησιμοποιείς μόνο το καλοριφέρ τους χειμερινούς μήνες, μην αμελείς να ανοίγεις μία φορά το μήνα και το κλιματιστικό, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ξηρότητας στο εσωτερικό του.
  2. Μην ενεργοποιείς αμέσως το κλιματιστικό! Οδήγησε για 1 – 2 λεπτά το αυτοκίνητό σου, έτσι ώστε να ζεσταθεί αρκετά ο κινητήρας και στη συνέχεια άνοιξε το κλιματιστικό.
  3. Μην καπνίζεις ενώ έχεις το κλιματιστικό αναμμένο. Πέρα από την άσχημη μυρωδιά, θα βουλώσουν και τα φίλτρα του συστήματος σου.

Τι να κάνεις

  1. Φρόντισε να αντικαθιστάς συχνά το φρέον. Αν και οι κατασκευαστές προτείνουν αλλαγή κάθε 2 χρόνια, ζήτα τη γνώμη του μηχανικού σου κατά το ετήσιο service.
  2. Κάνε τη συντήρηση του κλιματιστικού πριν αρχίσουν οι πρώτες ζέστες του καλοκαιριού στο συνεργείο της προτίμησής σου.
  3. Άλλαξε τα φίλτρα του κλιματιστικού του αυτοκινήτου σου ανά 15000 – 20000 χιλιόμετρα, έτσι ώστε ο αέρας να ρέει σωστά. Αν όμως οδηγάς συχνά σε αστικό περιβάλλον ή σε χωματόδρομους, τότε καλό θα ήταν η αλλαγή να πραγματοποιείται 2 φορές το χρόνο (φθινόπωρο – άνοιξη). Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύσου έναν ειδικό.
  4. Ψέκασε κάποιο ειδικό καθαριστικό στους αεραγωγούς, για να απομακρύνεις τα επικίνδυνα βακτήρια που δημιουργούνται στην επιφάνεια.
  5. Φρόντισε οι αεραγωγοί να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση. Αυτό σημαίνει ότι οι αεραγωγοί θα πρέπει να “δείχνουν” προς τα επάνω και όχι προς τα πρόσωπα των επιβατών.

 cosmoteinsurance.gr