Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό TALK RADIO 98.9 και τους δημοσιογράφους Σπύρο Λάμπρου και Άννα Σταματιάδου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για τη Νέα Δομή στις Ένοπλες Δυνάμεις

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε στη Βουλή σε μία κλειστή ενημερωτική συνεδρίαση προς τους εκπροσώπους των κομμάτων, η Νέα Δομή Δυνάμεων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030». Μεταξύ άλλων, ενημερώσαμε τα κόμματα για τους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους η Νέα Δομή Δυνάμεων θα «κουμπώσει» στο δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο επεξεργάζονται τα Επιτελεία και βρίσκεται στην τελική του φάση. Έχουμε αντλήσει διδάγματα από τους σύγχρονους πολέμους που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή μας, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και στόχος είναι η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες απαιτήσεις. Όπως ενημέρωσε ο Υπουργός κ. Δένδιας τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στην ουσία αλλάζει και το δόγμα υπεράσπισης του Αιγαίου. Παλαιότερα υπήρχε το πιο παραδοσιακό, ότι αντιαεροπορικά ήταν κυρίως τα αεροπλάνα μας, ενώ πλέον με τη δημιουργία «θόλου» ενισχύουμε τις γραμμές άμυνας.

Για τη δημιουργία ενιαίου αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου

Θα καλύπτει το σύνολο της Επικράτειας, από τον Έβρο μέχρι και όλο το ανατολικό Αιγαίο, σε ένα ευέλικτο σύστημα το οποίο θα είναι αντί-drone, αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό. Στην ουσία θα καλύπτει τρεις ανάγκες. Σε συνδυασμό με τα συμβατικά μέσα τα οποία θα έχουμε, δηλαδή τα μαχητικά 4,5-5ης γενιάς, τις νέες φρεγάτες Belharra, οι οποίες από μόνες τους αποτελούν ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της περιοχής όπου βρίσκονται. Για πρώτη φορά θα διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα της χώρας.

Για το κλείσιμο στρατοπέδων

Αυτή τη στιγμή έχουμε 837 στρατόπεδα, περισσότερα από όσα έχουν οι ΗΠΑ στο έδαφός τους, γεγονός που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως το δημογραφικό, έχει ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν ιδιαίτερα μικρή επάνδρωση που φτάνει ενδεχομένως μέχρι και το 20%. Στόχος είναι η δημιουργία πολυδύναμων στρατοπέδων και ένα συμμάζεμα που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στα επίπεδα επάνδρωσης που επιθυμούμε, τουλάχιστον σε περιοχές αιχμής, όπως ο Έβρος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έτσι ώστε να έχουμε την κατάλληλη αποτρεπτική δύναμη. Σε βάθος δεκαετίας υπολογίζεται η εξοικονόμηση πόρων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μπορούν να διατεθούν και πάλι στον τομέα της Άμυνας. Θα τολμούσα να πω – αν και ακόμα είναι λίγο πρόωρο – ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως δημοσιονομικός χώρος για τις μισθολογικές αυξήσεις που είναι αναγκαίες για τα στελέχη μας.

Για το μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την αναβάθμιση των Στρατιωτικών Σχολών και τα μέτρα στήριξης των στελεχών

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, τόσο ο κ. Δένδιας όσο και εγώ, πως το πιο σημαντικό οπλικό σύστημα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Προχωρούμε σε άμεσες παρεμβάσεις με σκοπό την έμμεση αύξηση του εισοδήματος των γυναικών και των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής στρατιωτικών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, το οποίο ευλόγως ξεκίνησε από τον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πρώτη φάση θα αφορά 1.000 κατοικίες, ήδη κατασκευάζονται αρκετές από αυτές, και το σύνολό τους θα ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας. Η δεύτερη φάση θα αφορά κατασκευή κατοικιών σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη. Μία άλλη παράμετρος που αποδεικνύει την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι το 15% των κατοικιών θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς, δηλαδή σε γιατρούς ή δασκάλους που διορίζονται σε ακριτικές περιοχές. Άρα στην ουσία ενισχύουμε έμμεσα το εισόδημα των στελεχών μας μέσω της επίλυσης του οικιστικού προβλήματος. Ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουν κατασκευαστεί περίπου 4.000 κατοικίες που θα καλύψουν στο απόλυτο τις ανάγκες που καταγράφονται από τα Επιτελεία. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην ακαδημαϊκή αναβάθμιση των στρατιωτικών σχολών. Πριν από περίπου έξι μήνες, θεσμοθετήσαμε ένα νομοσχέδιο που παρέχει την δυνατότητα στις στρατιωτικές σχολές να κάνουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά, μεταδιδακτορικά προγράμματα, με αντικείμενα συνδεδεμένα με τις νέες απαιτήσεις. Επιπλέον, τετραπλασιάστηκε ο μισθός των σπουδαστών μας στις σχολές Αξιωματικών και διπλασιάστηκε στις σχολές Υπαξιωματικών. Αποτελεί ένα πρώτο βήμα που δείχνει έμπρακτα ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέτουμε ως προτεραιότητα να προσελκύσουμε το «άνθος» των νέων μας στις στρατιωτικές σχολές. Προφανώς δεν αρκούν μόνο αυτά και αναγνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι μισθοί δεν είναι στο επίπεδο που θα επιθυμούσαμε. Σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τα μισθολογικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη και σχετική μελέτη που πραγματοποιούν τα Επιτελεία, προσπαθούμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε ένα νέο μισθολόγιο για τα στελέχη μας, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε πριν από δύο εβδομάδες στο Υπουργικό Συμβούλιο για την καλύτερη υγειονομική κάλυψη των στελεχών μας, καθώς και ένα μεγάλο πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών που υλοποιούμε σε όλη την χώρα, αποτελούν ένα συνεκτικό πλέγμα παροχών και προς το στέλεχος, αλλά και προς την οικογένειά του.

Για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον αυτισμό

Στο νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε με τον κ. Υπουργό πριν δύο εβδομάδες μιλήσαμε, μεταξύ άλλων, για κάποιες νέες δομές υγείας όπως για παράδειγμα την δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τους ενήλικες ΑμεΑ. Στην ουσία δημιουργούμε κάποιες δομές για την περίοδο όπου οι γονείς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών τους, προκειμένου να μπορούμε να διασφαλίζουμε το μέλλον τους. Έχουμε ένα εξαιρετικό Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιών, το οποίο επισκέφτηκα πρόσφατα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά, όπου διεξάγεται η πρόληψη, η διάγνωση, αλλά και η θεραπεία μιας πολύ μεγάλης γκάμας ζητημάτων που αφορούν παιδιά με αυτισμό και όχι μόνο.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ όλων των γειτόνων. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ναι μεν αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν «ήρεμα νερά», από την άλλη όμως η Τουρκία, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, δεν έχει κάνει πίσω σε καμιά από τις μαξιμαλιστικές ή αναθεωρητικές θέσεις της. Η καλύτερη απάντηση σε αυτό είναι μία. Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να περάσει το μήνυμα σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τα εθνικά συμφέροντα, την εθνική κυριαρχία ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ότι εδώ είμαστε, επί του πεδίου, αν χρειαστεί να δώσουμε την απάντηση. Από την άλλη, πρέπει προφανώς να διατηρούμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και κυρίως της διπλωματίας, προκειμένου να μπορούμε να ανιχνεύσουμε αν υπάρχει ευνοϊκό κλίμα στην κατεύθυνση της επίλυσης της μίας και μοναδικής διαφοράς την οποία έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Από εκεί και πέρα, φέτος υπήρχε ένα πολύ μεγάλο τουριστικό ρεύμα από τα παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν αυξηθεί οι εμπορικές δραστηριότητες, ενώ υπάρχει μια σχετικά καλύτερη συνεργασία στο ζήτημα του Μεταναστευτικού. Όλα αυτά πρέπει να προβάλλονται, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι οι διαφορές δεν παραμένουν στο τραπέζι.