Η Περιφέρεια Κρήτης, η Αυτοδιοίκηση, Θεσμικοί εκπρόσωποι, Σώματα Ασφάλειας, φορείς, εκπρόσωποι κομμάτων και πολίτες τίμησαν σήμερα την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού 1941-1944 (η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα λήξης του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου).

Στο Ηράκλειο, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, με διοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου παρουσία Αρχών και θεσμικών εκπροσώπων, τελέστηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου Βερνιδάκη. Για το ιστορικό της επετείου μίλησε η  διευθύντρια του 13ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, εκπαιδευτικός, φιλόλογος Αικατερίνη Μικράκη.

Στην συνέχεια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλ. Ελευθερίας τελέστηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Μεθόδιο, επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υφυπουργό Αθλητισμού Ελευθέριο Αυγενάκη, τον εκπρόσωπο της Βουλής Χάρη Μαμουλάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Ηρακλείου, Αντιδήμαρχο Μαρίνο Παττακό, τον ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου Αντώνιο Πραγιά, εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, της 7ης ΥΠΕ, κομμάτων, ενώσεων αποστράτων αξιωματικών, αντιστασιακών οργανώσεων και συλλόγων.

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη και Σταύρος Τζεδάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Στη δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανέφερε:

«Είναι μια ημέρα κατά την οποία τιμούμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι οποίοι έγραψαν με χρυσά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας πράξεις ηρωισμού, γενναιότητας και ανεξάντλητου θάρρους στον αγώνα για την Ελευθερία. Η Εθνική Αντίσταση αντικατοπτρίζει το αδούλωτο πνεύμα του ελληνικού λαού. Ως Περιφέρεια Κρήτης αποτίουμε την πρέπουσα τιμή στους ήρωες μας ζωντανεύοντας παράλληλα στις μνήμες μας τις αξίες τις οποίες υπηρέτησαν. Την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά».

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δήλωση του στα Μ.Μ.Ε ανέφερε: «Τιμήσαμε σήμερα με σεβασμό και ταπεινότητα τα εκατομμύρια θύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα χιλιάδες θύματα στην Ελλάδα και στην Κρήτη, τους αγώνες, την αντίσταση τους, κατά του φασισμού και του ναζισμού. Τιμήσαμε τους ήρωες προγόνους μας που αντιστάθηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν μένοντας πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας».