Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε σήμερα πως αρχίζει για πρώτη φορά μια εκστρατεία για να την βοηθήσει το ευρύ κοινό να ταυτοποιήσει τα πτώματα 22 γυναικών, τα οποία έχουν βρεθεί σε διάστημα δεκαετιών στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία και να προχωρήσουν οι έρευνες σ’ αυτές τις «παγωμένες υποθέσεις».

Τα πτώματα αυτά, το πιο παλιό από τα οποία είχε βρεθεί σε χώρο στάθμευσης αυτοκινητοδρόμου τον Οκτώβριο του 1976 στην Ολλανδία και το πιο πρόσφατο σε ένα κοινοτικό πάρκο τον Αύγουστο του 2019 στο Βέλγιο, δεν έχει καταστεί δυνατό να ταυτοποιηθούν από τις εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες, «εν μέρει» επειδή αυτές οι γυναίκες δεν κατάγονταν από τις εν λόγω χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιντερπόλ.

«Είναι δυνατό αυτά τα πτώματα να είχαν αφεθεί εκεί όπου βρέθηκαν ώστε να δυσχερανθεί η εγκληματολογική έρευνα», υπογραμμίζει επίσης σε ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα η Ιντερπόλ θα δημοσιοποιήσει στον ιστότοπό της στο Ίντερνετ και στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιλεγμένες πληροφορίες, οι οποίες ήταν μέχρι τώρα εσωτερικής χρήσης και περιέχονταν στις λεγόμενες «μαύρες αγγελίες» της, που είναι αφιερωμένες στην ταυτοποίηση ανθρώπινων λειψάνων.

Για καθένα από τα 22 θύματα θα δοθεί επίσης στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, η οποία θα βασίζεται σε τεχνολογίες ανασύστασης προσώπου, και στοιχεία για τον τόπο και την ημερομηνία που ανακαλύφθηκε το πτώμα, τα προσωπικά αντικείμενά του, τα ρούχα και το πλαίσιο.

«Όλα τα σενάρια για την εξιχνίαση αυτών των ‘παγωμένων υποθέσεων’ έχουν εξετασθεί. Οι έρευνες βρίσκονται σε νεκρό σημείο και ελπίζουμε πως η προσοχή του κοινού θα μας επιτρέψει να τις προχωρήσουμε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά-Ξαβιέ Λοράν, διαχειριστής των βάσεων δεδομένων DNA στην Ιντερπόλ.

«Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, που μερικές φορές από τη μια μέρα στην άλλη δεν ξαναείδαν αυτό το πρόσωπο», θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες, να συνεισφέρουν «ακόμα και κάποια μικρή ένδειξη».

Η ταυτοποίηση ενός πτώματος «έχει δύο στόχους: να ταυτοποιηθεί το πρόσωπο αυτό και να ειδοποιηθούν οι οικογένειες και να ανοίξουν έρευνες για να βρεθούν οι ύποπτοι σε περίπτωση φόνου», προσθέτει ο Λοράν.

Αυτοί οι διάφοροι φάκελοι «δεν σχετίζονται μεταξύ τους», αλλά το κοινό στοιχείο τους είναι «το διεθνές πλαίσιό τους», διευκρινίζει ο αξιωματούχος αυτός.

«Ορισμένες απ’ αυτές τις γυναίκες υποτίθεται πως ήρθαν από περιφέρειες της Ανατολικής Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Μπορεί να πρόκειται για γυναίκες που αποφάσισαν να κάνουν ένα τουριστικό ταξίδι, αλλά επίσης για εν δυνάμει θύματα διακίνησης ανθρώπων», προσθέτει ο Λοράν.

Με την ονομασία «Identify Me» (Αναγνώρισέ με), αυτή η πρώτη εκστρατεία μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλες υποθέσεις.

φωτογραφία αρχείου