Κάθε καλοκαίρι συμβαίνουν πολλά δυστυχήματα στις παραλίες, στη θάλασσα ή στις πισίνες σε όλη τη χώρα.

Αυτά που πρέπει να προσέχετε για να μην έχετε κάποιο δυστύχημα:

– Μην κάνετε απόπειρα να κολυμπήσετε αν έχει περάσει λίγη ώρα από το τελευταίο σας γεύμα.

– Μην μπείτε ποτέ στο νερό, αν έχετε πιει αλκοόλ

– Μην βουτήξετε ποτέ από ύψος, αν προηγουμένως δεν έχετε δει με τα ίδια σας τα μάτια τον βυθό στο σημείο που θα πέσετε. Πρέπει να έχει αρκετό βάθος.

– Όταν πάτε σε ένα νέο μέρος για διακοπές, ρωτήστε τους κατοίκους της περιοχής αν υπάρχουν υποθαλάσσια ρεύματα ή για άλλοι κίνδυνοι.

– Πάντοτε να κολυμπάτε κοντά στην ακτή και αρκετά μακριά από τις σημαδούρες, που σε ορισμένες παραλίες οριοθετούν τον χώρο κολύμβησης των λουόμενων.

– Ποτέ μην κολυμπάτε μόνοι σας αλλά με ένα ακόμα τουλάχιστον άτομο.

– Όταν ξεκινάτε την κολύμβηση, το σώμα  δεν είναι ακόμα έτοιμο για πολύωρη κολύμβηση. Έτσι, ξεκινήστε με μικρές αποστάσεις τις πρώτες μέρες τις οποίες μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά.

-Ποτέ επίσης, μην κάνετε μπάνιο κοντά σε βράχια, όπως επίσης αν κολυμπήσετε σε βραχώδη παραλία σιγουρευτείτε ότι έχετε βρει το σημείο από το οποίο θα μπορέσετε να βγείτε από το νερό.

– Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία που παίζει η θερμοκρασία του νερού. Όταν η θάλασσα είναι πολύ παγωμένη το αίμα συγκεντρώνεται στον κορμό του σώματος για να κρατήσει τα όργανα ζεστά. Έτσι, μετά από λίγο μουδιάζουν τα άκρα και, πρακτικά, δεν μπορείτε να κολυμπήσετε. Γι΄ αυτό καλό θα ήταν να ελέγξετε πρώτα τη θερμοκρασία του νερού με το χέρι σας, πριν μπείτε στη θάλασσα.