Αριθμ. Πρωτ.: Φ.200/Ε/43/2023 ΠΡΟΣ:

e-ΕΦΚΑ

κ. Ελευθεριάδη Δημητρούλα

Προϊσταμένη Γενικής Δνσης Εισφορών

ΚΟΙΝ.:

Μέλη ΠΕΑΛΣ

ΘΕΜΑ: Παροχή Διευκρινίσεων

Σύγχυση, προβληματισμό και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. η αριθ. 43/2023 εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ, που εκδώσατε προ λίγων ημερών και είδε το φως της δημοσιότητας (ΑΔΑ 9ΙΒΠ46ΜΑΠΣ-ΟΝΙ).

Τα σημεία της εν λόγω εγκυκλίου, τα οποία συγκεντρώνουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μελών μας και για τα οποία έχουμε δεχθεί πλήθος ερωτημάτων, συνοψίζονται ως εξής:

1) Στην εγκύκλιο αναφέρεται (σελ. 4, ενότητα 1.Α. παρ.1, περ. δ) ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν δικαίωμα αναγνώρισης στο διπλάσιο («μάχιμη 5ετία») είναι οι μονάδες ή υπηρεσίες στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενώ σύμφωνα με τον σχετικό νόμο (ν.4997/2022, άρθρο 23, παρ.1) ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι Υπηρεσίες (εντός ή εκτός Αρχηγείου) παρέχουν το σχετικό δικαίωμα.2) Στην εγκύκλιο αναφέρεται (σελ. 5, ενότητα 1.Β. παρ. 2) ότι ο χρόνος της λεγόμενης «μάχιμης πενταετίας» μπορεί να αναγνωρισθεί είτε ως συντάξιμος ή εναλλακτικά ως χρόνος βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής ενώ είναι γνωστό ότι οι οικείες νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται τα εν λόγω ζητήματα (π.δ. 81/2012 για προαγωγές και ν.4472/2017 για μισθολόγιο) δεν παρέχουν επ’ ουδενί την δυνατότητα αυτή.

3) Στην εγκύκλιο αναφέρεται (σελ. 10, ενότητα 2.4 προτελευταία παράγραφος) ότι το ποσό των εισφορών της «μάχιμης πενταετίας» είναι εφικτό να αποδοθεί εφάπαξ πριν την συνταξιοδότηση μέσω της μισθοδοσίας στην περίπτωση που κατά το παρελθόν το στέλεχος είχε υποβάλει δήλωση περί ΜΗ παρακράτησης διπλών εισφορών για κύρια σύνταξη χωρίς να διευκρινίζεται η δυνατότητα για εφάπαξ καταβολή μέσω μισθοδοσίας πριν την συνταξιοδότηση για όσους ουδέποτε υπέβαλλαν αίτηση περί μη παρακράτησης διπλής εισφοράς (εξάλλου η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας δεν εμπίπτει στο καθεστώς της διπλής εισφοράς και δεν εκκινεί αυτοδίκαια αλλά απαιτείται η υποβολή αίτησης).

Κατόπιν τούτων κρίνεται επιβεβλημένη η παροχή διευκρινίσεων επί των ανωτέρω ζητημάτων και προς τούτο παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                 Ο Γενικός Γραμματέας

ΓΡΑΒΑΝΗΣ Γρηγόριος           ΦΥΚΑΣ Γεώργιος