Τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε χθες στο Λιμεναρχείο Σύρου, καθώς ο πλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Βαμβακούσης, μετά από σχεδόν έξι χρόνια στη θέση του Λιμενάρχη Σύρου, έδωσε την “σκυτάλη” στον πλοίαρχο ΛΣ Παναγιώτη Καραμήτσα.

Η αίθουσα στο Λιμεναρχείο Σύρου ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο Καθολικός Επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αλέξης Αθανασίου και Άρης Ρώτας, συνοδευόμενοι από στελέχη των συνδυασμών τους.

Επίσης παρόντες ήταν εκπρόσωποι των δικαστικών αρχών του νησιού, οι επικεφαλής και ανώτατοι αξιωματικοί όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι διάφορων αρχών και φορέων του νησιού και όχι μόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο απερχόμενος Λιμενάρχης κ. Βαμβακούσης βάζει τέλος στην 35ετή πορεία του στο Λιμενικό Σώμα, καθώς αποστρατεύεται. Στην ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε επί των ημερών του στο Λιμεναρχείο Σύρου, δίνοντας στη συνέχεια τη “σκυτάλη” στον καλό του φίλο και συνάδελφο Παναγιώτη Καραμήτσα, ο οποίος τον τίμησε, απονέμοντάς του τον θυρεό του Λιμεναρχείου Σύρου και ένα δώρο.

Το ”αντίο” του Γιάννη Βαμβακούση

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη σημερινή παρουσία σας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης του Λιμεναρχείου Σύρου, του ιστορικότερου Λιμεναρχείου των Κυκλάδων και εκ των ιστορικότερων της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε και λειτούργησε το έτος 1921, διαγράφοντας διαχρονικά λαμπρή ιστορία, σε ένα λιμάνι που αποτελεί σημείο αναφοράς της οικονομικής ανάπτυξης και ευμάρειας του νέου Ελληνικού Κράτους, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, καθώς και της Σύρου μέχρι και σήμερα.

Στο λιμάνι της Ερμούπολης αναπτύσσονται πολυποίκιλες επιχειρηματικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, διαθέτει επαρκές και άρτιο δίκτυο λιμενικών υποδομών, που σε συνδυασμό με την φυσικότητά του και τον υπήνεμο χαρακτήρα του κατατάσσεται σε ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια, που δύναται να φιλοξενήσει πλοία κάθε κατηγορίας (ακτοπλοϊκά και μη) , παρέχοντας σε αυτά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και ασφαλείς συνθήκες ελλιμενισμού. Το γεγονός αυτό προσδίδει κύρος και σπουδαιότητα όχι μόνο στο λιμάνι, αλλά και στην εποπτεύουσα, αυτό, οικεία Λιμενική Αρχή, στην αρμοδιότητα και υπαγωγή της οποίας ανήκουν, από το έτος 2014 και εντεύθεν, οι Λιμενικές Αρχές Κύθνου και Σερίφου.

Αυτή τη Λιμενική Αρχή είχα την τύχη και συνάμα την ευλογία να υπηρετήσω πιστά επί 29 και πλέον συναπτά έτη, ξεκινώντας αρχικά από στέλεχος νευραλγικών τομέων (Λιμενική Αστυνομία, Ανάκριση, Δικαστικό, Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Αλιεία, Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας, Επιθεώρηση Πλοίων, κλπ), στη συνέχεια προϊστάμενος των τομέων αυτών, ακολούθως Υπολιμενάρχης Σύρου κατά τα έτη 2015 έως 2018 και τέλος, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ (ε.α) ΡΑΠΤΗ Σταματίου, Λιμενάρχης Σύρου, από την 26 Απριλίου 2018 έως σήμερα (21/09/2023), ήτοι επί 5,5 συναπτά έτη. Τον επίτιμο Αρχηγό, Αντιναύαρχο Λ.Σ (ε.α) ΡΑΠΤΗ Σταμάτη, θερμά ευχαριστώ για την τιμή και εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, αναθέτοντας σε εμένα τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Σύρου, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο.

Σήμερα λοιπόν, δεν κλείνει μόνο ένας κύκλος ή κεφάλαιο, αυτό του Λιμενάρχη Σύρου,  κλείνει ένα βιβλίο τριαντακονταπενταετούς διάρκειας και αναγνωσιμότητας και δεν είναι άλλο από το βιβλίο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο με αυταπάρνηση, σθένος και προσήλωση υπηρέτησα επί τριάντα πέντε έτη, υπηρετώντας όχι μόνο τη Λιμενική Αρχή Σύρου, αλλά και την βαρύνουσας σημασίας και οντότητας Λιμενική Αρχή Μυκόνου, κατά την έναρξη της υπηρεσιακής-επαγγελματικής διαδρομής μου.

Η όλη υπηρεσιακή διαδρομή μου ήταν συναρπαστική. Τα συναισθήματα συχνά-πυκνά μεταλλασσόταν. Τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση μιας επιτυχίας, ενίοτε διαδέχετο η βαρυθυμία και ο προβληματισμός για την τροπή που δυνητικά θα μπορούσε να λάβει κάποιο σύνθετο και δυσεπίλυτο υπηρεσιακό θέμα. Την τρικυμία διαδεχόταν η γαλήνη και το αντίστροφο. Όταν το υπηρεσιακό πλοίο κλυδωνιζόταν, όλο το πλήρωμά του, τα έμπειρα και άριστης κατάρτισης στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σύρου, οι άνθρωποι που πάντοτε με στήριζαν, έπρατταν στο ακέραιο το καθήκον τους και έτσι πάντοτε, όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια, το οδηγούσαμε σε ασφαλές και γαλήνιο λιμάνι. Ακριβώς αυτή ήταν και η μαγεία. Η εναλλαγή των συναισθημάτων. Το απρόβλεπτο, που με την κοινή προσπάθεια και τις ενδεδειγμένες αποφάσεις, χειρισμούς και πρακτικές το καθιστούσαμε προβλέψιμο και διαχειρίσιμο. Όταν ερχόταν η ώρα του απολογισμού και της αποτίμησης των πεπραγμένων και το ισοζύγιο του υπηρεσιακού αποτελέσματος ήταν θετικό και το προσδοκόμενο για την κοινωνία, τότε ερχόταν η δικαίωση, η ανακούφιση και η υπερηφάνεια ότι πράξαμε το καθήκον μας και είμαστε χρήσιμοι.  

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε από εμένα και τους συνεργάτες μου για αποτελεσματική διαχείριση των καθημερινών προκλήσεων ήταν αέναη. Με την προσήκουσα υπευθυνότητα προσεγγίζαμε κάθε θέμα που ανέκυπτε. Λειτουργούσαμε πάντοτε με γνώμονα την κοινωνική ευθύνη, τη διευκόλυνση και εντός των πλαισίων του νόμου, εξυπηρέτηση του πολίτη, ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ότι η υπηρεσία, το Λιμεναρχείο Σύρου, είναι κοντά στο πρόβλημά του, αφουγκράζεται τις ανάγκες του και πασχίζει για την δίκαιη αντιμετώπισή τους και δεν λειτουργεί ως διώκτης του, με διάθεση κατασταλτική. 

Για το εάν πετύχαμε ή όχι δεν θα το κρίνουμε εμείς, θα το κρίνει η κοινωνία, η συνείδησή μας όμως, για τα πεπραγμένα μας, επιτρέπει να αισθανόμαστε γαλήνια και ακόλουθοι με τις ηθικές αρχές και αξίες μας.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου που επιτελέσθηκε στο Λιμεναρχείο Σύρου, καθ΄ον χρονικό διάστημα έφερα την ευθύνη της διοίκησής του, αν μη τι άλλο, μας κάνει υπερήφανους, καθότι η υπηρεσία, κατά κοινή παραδοχή, λειτούργησε σε πρότυπα σύγχρονα και αποτελεσματικά. Εδόθη έμφαση και επετεύχθη η ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού το οποίο όταν ανέλαβα καθήκοντα Λιμενάρχη απαριθμούσε περί τα 35 στελέχη και σήμερα απαριθμεί περί τα 60 στελέχη. Έμφαση επίσης εδόθη στην ενίσχυση του επιχειρησιακού βραχίονα, με μέσα και εξοπλισμό, στόχος και πρωτοβουλία που ήταν εξίσου απολύτως αναγκαία, την οποία τολμήσαμε, αναλάβαμε και εν τέλει πετύχαμε. Ειδικότερα και εν περιλήψει, στον απολογισμό του εν γένει έργου που συντελέσθηκε τα τελευταία 5,5 χρόνια, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα εξής: 

  • Αντικατάσταση του Ν/Γ σκάφους 511 από το περιπολικό σκάφος ΠΛΣ 603, με σκοπό την ενίσχυση της προληπτικής και κατασταλτικής αστυνόμευσης της ευαίσθητης, από πλευράς εκνόμων δραστηριοτήτων, ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής νήσου Σύρου και Γυάρου και όμορων νησιών, από σκάφος που αν μη τι άλλο έπρεπε να διαθέτει ταχύτητα ανάλογη των περιστάσεων, που δυνητικά θα καλείτο να επιληφθεί. Η δικαίωση, της επιλογής μου αυτής, ήρθε ελάχιστους μόνο μήνες μετά, όταν σε τακτική περιπολία το υπόψη περιπολικό σκάφος κατέλαβε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νήσων Σύρου και Γυάρου, ύποπτο πλοίο, έμφορτο με εμπορευματοκιβώτια (CONTAINERS), τα οποία εμπεριείχαν μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, με σκοπό την εκφόρτωση αυτών στη χώρα, από οργανωμένα κυκλώματα, που λυμαίνονται το χώρο. Σε περίπτωση ευόδωσης της έκνομης αυτής πράξης, το Ελληνικό Δημόσιο θα ζημιώνετο οικονομικά από διαφυγόντες φόρους και δασμούς, για το χρηματικό ποσό που θα υπερέβαινε τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Κατόπιν επίπονων και μεθοδικών προανακριτικών ενεργειών, σε συνεργασία με την INTERPOL, τα διαπραχθέντα αδικήματα στοιχειοθετήθηκαν με ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία και έτσι το εξαμελές πλήρωμα, αλλοδαπής προέλευσης, του λαθρεμπορικού πλοίου, οδηγήθηκε στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, ενώ το πλοίο και φορτίο λαθραίων τσιγάρων κατασχέθηκαν. Σημειώνεται ότι, η υπόθεση αυτή αποτελεί και την τελευταία μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων, γεγονός που αναγνωρίζεται από τις εγχώριες καπνοβιομηχανίες και όχι μόνο.      
  • Την 11/07/2018 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του Λιμεναρχείου Σύρου, κατόπιν ευγενικής δωρεάς της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων NISSAΝ Ν.Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε, περιπολικό όχημα μάρκας NISSAN X-TRAIL, το οποίο ήρθε να προστεθεί στο ήδη υπάρχον μοναδικό περιπολικό όχημα, ενισχύοντας έτσι τις περιορισμένες μέχρι τότε υφιστάμενες χερσαίες επιχειρησιακές δυνατότητες που προσέφερε ένα και μόνο περιπολικό όχημα.
  • Την 30/04/2019 εξιχνιάστηκε υπόθεση μεταφοράς, πολυάριθμων, παρατύπως εισερχομένων στη χώρα προσώπων (μεταναστών). Με μέριμνα της υπηρεσίας μας τα υπόψη πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ανήλικα παιδιά, έτυχαν της ενδεδειγμένης προστασίας και φροντίδας μας. Οι τρεις (03) διακινητές-δουλέμποροι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ το πλοίο που τους μετάφερε οδηγήθηκε στο λιμάνι της Σύρου και κατασχέθηκε.
  • Την 18/06/2019 εξασφαλίσαμε σημαντική οικονομική δωρεά, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω του Παγκοσμίου Ταμείου για τη Φύση (WWF ΕΛΛΑΣ), ύψους 45.000 ευρώ, για κάλυψη αναγκών επισκευής-συντήρησης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 603. Με την ευγενική συνεισφορά του εν λόγω φορέα, το εν προκειμένω περιπολικό σκάφος απέκτησε και χρησιμοποιεί για τις ανάγκες ολοκληρωμένης και σύγχρονης αστυνόμευσης ένα (01), υψηλής τεχνολογίας, μη επανδρωμένο αεροσκάφος (DRONE). Έτσι, σε συνάφεια με τις υψηλές δεξιότητες των μελών του πληρώματος, το περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σύρου κατέστη ένα από τα πιο καλοσυντηρημένα, μάχιμα και αποτελεσματικά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
  • Την 26/09/2019 ο επιχειρησιακός βραχίονας και χερσαία μέσα της υπηρεσίας μας, ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω, με την ευγενική συνδρομή, αυτή τη φορά, της ONEX (ΟΝΕΞ) ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ Α.Ε, η οποία προσέφερε μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, ταχείας μετάβασης, για την κάλυψη, μεταξύ άλλων, και των τροχονομικών αναγκών.
  • Την 15/05/2021 κατόπιν επίμονων και υποδειγματικά σχεδιασμένων ενεργειών, στελεχών του Λιμεναρχείου Σύρου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάσθηκε σοβαρή υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, συνελήφθη ο διακινητής και κατασχέθηκε, η μεγαλύτερη ίσως, μέχρι σήμερα, ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή μας (Πέντε κιλά, περίπου, ινδικής κάνναβης).
  • Την 19/04/2022 ο Πλοηγικός Σταθμός Σύρου, για πρώτη φορά, απέκτησε υπηρεσιακό όχημα, για την κάλυψη των αναγκών του, όχημα που τελούσε υπό δημοπράτηση-διάθεση από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
  • Το μήνα Δεκέμβριο, του έτους 2022, κατόπιν ευγενικής δωρεάς του ιδρύματος ΑΝΤ. Ε. ΚΟΜΝΗΝΟΣ η Λιμενική Αρχή Σύρου απέκτησε, νέο, σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο, σε αντικατάσταση του ανεπαρκούς και δυσλειτουργούντος υπάρχοντος, εγκατεστημένου προ 20ετίας, τουλάχιστον, αναβαθμίζοντας έτσι τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και μέσα της υπηρεσίας, επιτυγχάνοντας την απρόσκοπτη και ακώλυτη επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες του Λιμεναρχείου.
  • Τον Απρίλιο του 2023 αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του και απομακρύνθηκε από το λιμένα Σύρου, μετά από πολυετή παραμονή του, το κατασχεμένο από την υπηρεσία μας, ως προϊόν κλοπής, ιδιωτικό πλοίο αναψυχής, τύπου καταμαράν και επίκειται η απομάκρυνση των έτερων, επίσης κατασχεμένων δυο (02) πλοίων, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εν εξελίξει διαδικασιών, απαλλάσσοντας έτσι το λιμάνι από επικίνδυνα και επιβλαβή πλοία, προς εκπλήρωση ενός πάγιου και διαχρονικού υπηρεσιακού στόχου.
  • Την άνοιξη του τρέχοντος έτους, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ικανοποιώντας σχετικό αίτημά μας, διέθεσε στο Λιμεναρχείο Σύρου ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο μεταφοράς αστυνομικού σκύλου, μετά σχετικού εξοπλισμού, προκειμένου συσταθεί η απαραίτητη για την περιοχή μας Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών. Ο Αστυνομικός σκύλος, δωρεά της εταιρίας ONEX TECHNOLOGY SYSTEMS & BUSINESS SOLUTIONS S.A, μετά του συνοδού του, λίαν συντόμως θα ενταχθεί στο δυναμικό του Λιμεναρχείου Σύρου, καθιστώντας έτσι δυνατή την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στον τομέα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, φαινόμενο που δυστυχώς δεν εκλείπει στην περιοχή μας.
  • Ετέθη σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο που αποτελούσε όραμά μου, αυτό της πλήρους ανακατασκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων του Λιμεναρχείου Σύρου, με πρόβλεψη δυνατότητας πρόσβασης σε αυτό των ΑΜΕΑ, καθώς μεταξύ άλλων θα εγκατασταθεί και ειδικός προς τούτο ανελκυστήρας. Το κόστος του υπόψη έργου θα αγγίξει τις 500.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της ΓΓΛΛΠ του ΥΝΑΝΠ. Ο στόχος αυτός δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη συνδρομή του Υποπλοιάρχου ΛΣ ΞΑΓΟΡΑΡΗ Μάρκου, των ικανοτάτων στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών της ΓΓΛΛΠ του ΥΝΑΝΠ, του Δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα, του Αντιδημάρχου ΑΛΗΦΡΑΦΚΗ Μηνά, του Υπουργού Ναυτιλίας και κυρίως, του ΓΓΛΛΠ κ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ Ευάγγελου. Όλους τους προαναφερθέντες, θερμά ευχαριστώ και ευγνωμονώ.
  • Μετά την εξάντληση της προηγούμενης, από το WWF ΕΛΛΑΣ, εξασφαλίσθηκε νέα οικονομική δωρεά, αυτή τη φορά από τον ΟΦΥΠΕΚΑ του Υ.Π.ΕΝ, ύψους 22.500 ευρώ, για τη συνέχιση της κάλυψης των αναγκών επισκευής-συντήρησης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 603, κατά τα έτη 2023-2024.
  • Τέλος, μόλις πριν από λίγες ημέρες παραλάβαμε έναν σύγχρονο ημιαυτόματο φορητό απινιδωτή, δωρεά της εταιρίας NAVARINO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε, o οποίος έχει ήδη τοποθετηθεί στον επιβατικό λιμένα Σύρου τελώντας έτσι στη διάθεση του ειδικώς, προς τη χρήση του, εκπαιδευμένου προσωπικού, ήτοι στελεχών της Λιμενικής Αρχής, εργαζομένων του λιμένα (λεμβούχων-καβοδετών) και στελεχών της ιδιωτικής ασφάλειας του λιμένα. Η εκπαίδευση και πιστοποίηση του ως άνω προσωπικού πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ΄΄ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ΄΄, την Παρασκευή 08/09/2023, από εκπαιδευτές της προμηθεύτριας εταιρείας. Τυχόν περιστατικά που χρήζουν Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης θα μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται με αισιόδοξες και ευοίωνες προοπτικές. Το λιμάνι της Ερμούπολης, ως λιμένας Εθνικής Σημασίας, στους χώρους του οποίου διακινούνται χιλιάδες επιβάτες, με μέριμνα του Λιμεναρχείου Σύρου, απέκτησε τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό.

Όλα τα παραπάνω θα φάνταζαν ανέφικτα εάν δεν είχα τη στήριξη των άξιων, ικανών και μοναδικών συνεργατών μου, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, Λιμενοφυλάκων, οι οποίοι με στήριξαν με πίστη, επιστρατεύοντας και καταθέτοντας κάθε ικμάδα γνώσης, εργατικότητας και κυρίως ψυχής και αγάπης. Στάθηκαν στο πλευρό μου με απαράμιλλη υποστηρικτικότητα, σθένος και εμπιστοσύνη. Σε όλους αυτούς οφείλω τα πάντα. Οφείλω την επιτυχία, οφείλω την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και την ενδυνάμωση του κύρους και της αξίας της. Το Λιμεναρχείο Σύρου κατέστη Λιμεναρχείο πρότυπο, που πλέον απευθύνονται σε αυτό συνάδελφοι Λιμενικοί από όλη την Ελλάδα, προκειμένου συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες, μεταλαμπαδευθεί η γνώση και εμπειρία μας και τους δοθούν κατευθύνσεις, για τον ασφαλή και ενδεδειγμένο χειρισμό  σύνθετων ή ακόμη και απλών ζητημάτων που καλούνταν να διαχειριστούν στην περιοχή ευθύνης τους.  

Όλους εσάς θα ήθελα πρωτίστως να ευχαριστήσω βαθιά, ειλικρινά, από καρδιάς, εκφράζοντας την αμέριστη ευγνωμοσύνη μου. Δεν επιλέγω να αναφερθώ, σε κάθε μια και κάθε ένα από τα στελέχη ονομαστικά και προσωπικά, αν και πολύ θα το ήθελα, χάριν όμως αποφυγής κοπώσεως των παρευρισκομένων, δεν θα το πράξω. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά. 

Σήμερα, ενώπιόν σας, θα κάνω συνάμα και την επιβαλλόμενη αυτοκριτική μου, αναγνωρίζοντας τα λάθη μου και τις τυχόν αδικίες που προκάλεσα, αδικίες που πιστέψτε με δεν έγιναν εκ δόλου και σε καμία των περιπτώσεων με πρόθεση ώστε να ζημιώσω κάποιον ή κάποια από εσάς. Όποια περίπτωση, ενδεχόμενης αδικίας, σχετίζεται, με αναπόφευκτη ίσως διοικητική, εκ μέρους μου, αστοχία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία και τη στήριξη των Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. ΔΩΡΟΘΕΟ Β΄, καθώς και τον Καθολικό Επίσκοπο κ.κ. Πέτρο Στεφάνου. Σεβασμιώτατε ΔΩΡΟΘΕΕ Β΄ , θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη μου διότι παντιοτρόπως και γενναιόδωρα σταθήκατε στο πλευρό μου. Με στηρίξατε σε στιγμές δύσκολες και μου δείξατε το δρόμο που οδηγούσε σε ασφαλή προορισμό αποφεύγοντας τυχόν αδιέξοδα. Κυρίως όμως αποτελέσατε για εμένα, για όλους εμάς, πηγή  έμπνευσης και πνευματικού οίστρου, στοιχεία απαραίτητα για ρηξικέλευθες και ανατρεπτικές επιλογές, που εν τέλει είναι και αυτές που μας καθορίζουν ως προσωπικότητες. Μας παρέχουν τη δυνατότητα να μη διερχόμεθα από τη θέση ευθύνης, που η πολιτεία μας αναθέτει, ως κοινοί, άβουλοι και άτολμοι διαχειριστές. Σας ευχαριστώ από καρδιάς Σεβασμιώτατε.

Ευχαριστώ επίσης τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρεσβύτερο Πατήρ Γεώργιο Φανερό για την στήριξη, την αγάπη και την προσευχή του. Οι αυξημένες ιερατικές υποχρεώσεις του δεν απετέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τη σημερινή παρουσία του.

Πολλές ευχαριστίες και στον εφημέριο του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου, Ερμούπολης Σύρου, Αρχιμανδρίτη πατέρα Βενέδικτο, καθώς και στον Πατέρα Λουκά.

Τις θερμές ευχαριστίες μου, για την άψογη και εποικοδομητική συνεργασία μας, εκφράζω επίσης στον δραστήριο, φιλολιμενικό (επιτρέψτε μου), αδέκαστο και πάντοτε δίκαιο Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου κ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ Οδυσσέα, ο οποίος λόγω της απεργίας των πλοίων δεν κατάφερε να παρευρεθεί στη σημερινή εκδήλωση, στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου κ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ Ολυμπία με την οποία ανέπτυξα εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία, στον πάντοτε καλό, αποτελεσματικό και άξιο κάθε σεβασμού συνεργάτη Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης κ. ΛΕΙΒΑΔΑΡΑ Νικόλαο, στους Αντιπεριφερειάρχες (χωρικό-θεματικό) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στους Αντιδημάρχους (της πρώην και νυν Δημοτικής Αρχής) που δημιουργικά συνεργαστήκαμε, στους πρώην Προέδρους και το προσωπικό του Δ.Λ.Τ.Σύρου, με τους οποίους παραγωγικά συνεργάστηκα, στον αγαπητό και δραστήριο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στη Ναυτική Βάση, στις στρατιωτικές αρχές και στο Τελωνείο Σύρου.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία, σε ανθρώπους που σημάδεψαν την υπηρεσιακή μου διαδρομή και οντότητα. Ο ένας δεν είναι πια στη ζωή. Αναφέρομαι στον αείμνηστο ΠΑΛΙΕΡΑΚΗ Κων/νο, ο οποίος απεβίωσε πρόωρα, από παθολογικά αίτια, εν ώρα καθήκοντος, ως διοικητής της πρώην 3ης (με έδρα την Τήνο) και νυν 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ,  με τον οποίο συνδεόμουν συγγενικά, καθόσον ήταν ο ανάδοχος της πρωτότοκης κόρης μου. Απετέλεσε τον πρώτο Λιμενάρχη μου και διδάχθηκα πολλά από αυτόν.

Ο δεύτερος είναι ο Ναύαρχος Λεωνίδας ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ,  με τον οποίο συνδέομαι με αδελφική φιλία και συνεργάστηκα μαζί του στενά όταν κατείχε τη θέση του Λιμενάρχη Σύρου και του διοικητή της 6ης ΠΕΔΙΛΣ.

Ο τρίτος είναι, ποιος άλλος, ο οικογενειακός φίλος Ναύαρχος και επίτιμος Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής ΣΙΕΤΤΟΣ Βασίλειος, με τον οποίο είχα την τύχη να υπηρετήσω υπό τις διαταγές του, επί τέσσερα περίπου χρόνια. Χρόνια υπηρεσιακής γονιμότητας και δημιουργίας. Εμπλούτισα γνώση, εμπειρία, πρακτικές. Επιτρέψτε μου και κάτι ακόμη, αντέγραψα απαραίτητα στοιχεία που με προετοίμασαν και μου επέτρεψαν να ασκήσω μεταγενέστερα διοίκηση, με τα χαρακτηριστικά και τις αρετές που πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε ο ασκών διοικητική εξουσία. Ευχαριστώ πολύ φίλε Ναύαρχε Βασίλη ΣΙΕΤΤΟ και Λεωνίδα ΜΑΝΩΛΑΚΟ.  

Αρωγοί της προσπάθειας και ακούραστοι συνεργάτες-έτσι σας θεωρώ- σε όλη τη διαδρομή μου στο τιμόνι του Λιμεναρχείου Σύρου, ήταν οι αφανείς ήρωες, οι καβοδέτες του λιμένα Σύρου, οι άνθρωποι που νυχθημερόν μοχθούν για την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα, για την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων, για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για το θαλάσσιο περιβάλλον, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, για την επίλυση κάθε προβλήματος που χρήζει άμεσης παρέμβασης και αντιμετώπισης. Και όλα αυτά ανιδιοτελώς, με ευσυνειδησία, με συνέπεια, με αγάπη για τον φυσικό τους χώρο, το σπίτι τους, γιατί έτσι θεωρούν το λιμάνι,  έστω και αν η αμοιβή τους είναι δυσανάλογη του έργου που επιτελούν. Ευχαριστώ θερμά τόσο τον πρόεδρο Γιάννη Ζαρμπώνη, όσο και τα λοιπά μέλη του σωματείου.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω θερμά και τους καλούς φίλους και υποστηρικτές της θητείας μου, ως Λιμενάρχης, ήτοι τον νυν Πρόεδρο και πρώην Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά κ. ΔΟΥΒΛΕΚΑ Γεώργιο, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του, παρακάμπτοντας τη δυσχέρεια μετακίνησης που επέφερε η απεργία των πλοίων, συνοδευόμενος από το εκλεκτό στέλεχος του Ναυτοδικείου Πειραιά Αντιπλοίαρχο Λ.Σ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ Ζώη, τον εκλεκτό φίλο και συνεργάτη Λιμενάρχη Τήνου Υποπλοίαρχο Λ.Σ ΜΑΡΚΟ Ανδρέα, ο οποίος είναι σήμερα εδώ παρά τις υπέρμετρες υπηρεσιακές υποχρεώσεις του, τον επί σειρά ετών συνεργάτη Γραμματέα της Ε.Π.Λ.Σ.Κυκλάδων ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ Χρήστο, το Ναύαρχο Στέλιο ΠΟΠΟΛΑΝΟ, τον σπουδαίο ιστορικό και συγγραφέα κ. ΦΟΥΣΤΑΝΟ Γεώργιο,  τους εξαιρετικούς συνεργάτες πλοηγούς ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ Γεώργιο και ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ Λεονάρδο, τον Διευθυντή της ΣΕΚΑΒΙΝ ΑΡΩΝΗ Ιωάννη,  τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τους Ναυτικούς Πράκτορες, τους διατελέσαντες πρώην πλοηγούς και τον άνθρωπο που δυστυχώς για εμένα δεν πρόλαβα να συνεργαστώ μαζί του, τον δραστήριο νυν Διοικητή της 6ης ΠΕΔΙΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ ΚΑΣΤΑΝΗ Χρήστο.

Επίσης ευχαριστώ, τον Πρόεδρο των Συνταξιούχων Ναυτικών κ. ΜΗΛΙΟ Γεώργιο, τον Πρόεδρο Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. ΧΑΡΙΤΟ Ιωάννη, στο πρόσωπο του κ. ΤΑΧΤΣΙΔΗ Γεωργίου τους υπαλλήλους της ιδιωτικής υπηρεσίας ασφάλειας του Λιμένα, τον εκπρόσωπο των μικροπωλητών παραδοσιακών προϊόντων ΚΟΚΚΑΛΗ κων/νο, τον Πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου ΝΕΩΡΙΟΝ Σύρου, καθώς και τους ΚΑΦΤΗΡΑΝΗ Χρήστο, ΞΑΓΟΡΑΡΗ Σπύρο.  

Απευθυνόμενος στους τοπικούς δημοσιογράφους και στα μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, θα ήθελα ανενδοίαστα να επισημάνω ότι με αξιοζήλευτο επαγγελματισμό, πρωτόγνωρο για τοπικά μέσα, με σεβασμό, αντικειμενικότητα, υγιή κριτική και δημοσιογραφικό ήθος, αναδείκνυαν πάντοτε τα θέματα της επικαιρότητας που σχετίζονταν με το έργο της Λιμενικής Αρχής Σύρου. Η κατά περίπτωση και περίσταση αυστηρή κριτική σας, μας βοήθησε να γίνουμε καλύτεροι και να βελτιώσουμε τις όποιες υπηρεσιακές αδυναμίες μας. Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους Πλοιάρχους της ακτοπλοΐας και τα λοιπά μέλη των πληρωμάτων, με τους οποίους συνεργάστηκα στενά καθ΄ όλη την υπηρεσιακή διαδρομή μου, αναπτύσσοντας στενούς δεσμούς φιλίας, που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, τη σύζυγό μου Κατερίνα Ξαγοράρη και τα παιδιά μου Μαίρη και Βανέσσα. Χωρίς τη δική τους στήριξη και κυρίως την ανοχή τους, στην επιλογή μου να αφιερώνω ατελείωτες ώρες στη δουλειά μου, στερώντας παράλληλα χρόνο από αυτούς, όλα θα φάνταζαν ανέφικτα.

Στον νέο Λιμενάρχη και επί σειρά ετών καλό μου φίλο, Πλοίαρχο Λ.Σ ΚΑΡΑΜΗΤΣΑ Παναγιώτη, με τον οποίο μας συνδέουν μόνο ευχάριστες αναμνήσεις και συνεργασίες ειλικρινείς, ανεπίληπτες και εποικοδομητικές, χωρίς τα συνήθη, στους εργασιακούς χώρους, νέφη και αθέμιτους ανταγωνισμούς, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο και ευθυνοφόρο έργο που αναλαμβάνει, υγεία και τύχη. Για την επιτυχία του διατηρώ άκρατη βεβαιότητα, καθόσον αφενός τον προικοδοτώ με το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, αφετέρου ο ίδιος διαθέτει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, γνώση και εμπειρία.

Σας ευχαριστώ όλους.   

Ο  ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ

Πλοίαρχος  Λ.Σ   ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ Ιωάννης

Η ομιλία του νεου Λιμενάρχη Σύρου            

Σε εκτέλεση της Αριθ.Πρωτ:2411.1/56923/2023/08-08-2023 Διαταγής Υ.ΝΑ.Ν.Π/Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΠ Α’ τοποθετούμαι ως Λιμενάρχης στο Λ/Χ Σύρου. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή, χαρά και συγκίνηση που παραλαμβάνω τη Διοίκηση του Λιμεναρχείου Σύρου από τον Πλοίαρχο ΛΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ Ιωάννη, με τον οποίο μας συνδέει μια φιλία δεκαετιών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να του ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου υγεία και ευτυχία και να του επισημάνω ότι το Λιμεναρχείο της Σύρου το οποίο επί σειρά ετών Υπηρέτησε επάξια, θα αποτελεί για πάντα το δεύτερο σπίτι του. Το κενό που θα αφήσει στην Υπηρεσία είναι πολύ μεγάλο καθώς η προσφορά του στο Λιμεναρχείο Σύρου όλα τα χρόνια που υπηρετεί είναι ανεκτίμητη. Του εύχομαι ολόψυχα να έχει υγεία και ευτυχία προσωπική, οικογενειακή και καλή τύχη.

Αγαπητοί συνάδελφοι, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των υποχρεώσεών μου τόσο απέναντι στην φυσική και πολιτική ηγεσία του Σώματος που μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί την διοίκηση του Λιμεναρχείου, όσο και απέναντι στους πολίτες και την ελληνική ναυτιλία που έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε, σας δηλώνω ότι από την ιστορική θέση του Λιμενάρχη Σύρου θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουμε την προσφορά μας στην τοπική κοινωνία αλλά και στην πατρίδα μας γενικότερα.

Γνωριζόμαστε ήδη με κάποιους συναδέλφους πολύ περισσότερο μιας και είχα την χαρά και την τιμή να έχω υπηρετήσει μαζί τους και κατά το παρελθόν. Είναι δεδομένο ότι θα είμαι πάντα δίπλα σε όλους για να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις σε ό,τι ζήτημα προκύψει, είτε Υπηρεσιακό ή αν θέλετε και προσωπικό. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια τυχόν προβλήματα προκύψουν και να τα ξεπεράσουμε με τον διάλογο, την κατανόηση και την αλληλοϋποστήριξη.

Τελειώνοντας εύχομαι σε όλες και όλους υγεία, δύναμη στο έργο μας και κάθε οικογενειακή ευτυχία και ευημερία.

Η παρούσα να αναγνωστεί κατά την παράδοση και παραλαβή της Υπηρεσίας και να τεθεί στο βιβλίο Ημερησίων Διαταγών της Υπηρεσίας. 

 Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ                                                                               

Πλοίαρχος Λ.Σ. ΚΑΡΑΜΗΤΣΑΣ Παναγιώτης

cyclades24.gr