Στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα της Κύπρου, φιλοξενήθηκε η 12η Συνάντηση των μελών του Διεθνούς Οργανισμού Αεροπλοΐας στο Παρίσι, ICAO EUR SAR TASK FORCE.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Εργαστήριο για θέματα αεροπορικής Έρευνας και Διάσωσης (SAR Workshop) που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το περιφερειακό γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Αεροπλοΐας (ICAO) και παρουσία των Υπουργών Άμυνας και Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων επί θεμάτων που άπτονται των νέων επιχειρησιακών διαδικασιών όπως είναι το LADR (Location of an Aircraft Distress Repository) καθώς και η χρήση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας (δορυφορικά συστήματα, ραδιοφάροι κινδύνου 2ης γενεάς ELT).

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιελάβανε παρουσιάσεις από ομιλητές με εξειδίκευση σε θέματα σχετικά με την Αεροπορική Έρευνα και Διάσωση και ολοκληρώθηκε με σχετικές διαλειτουργικές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν, η Εθνική Φρουρά, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Αεροπορία, Νοσηλευτικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Ασθενοφόρων, το Τμήμα Δασών της Πολιτικής Άμυνας καθώς και εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην υποστήριξη συγγενών.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 34 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως ICAO, EUROCONTROL, EUSPA, COSPAS – SARSAT και SAR International.

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Παλιούρα και τον Πυραγό Αντώνιο Κούκουζα οι οποίοι παρουσίασαν την επιχειρησιακή διαχείριση αεροπορικών ατυχημάτων από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.).