Ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς απήγαγαν τουλάχιστον 200 ομήρους και σκότωσαν περίπου 1.400 ανθρώπους κατά την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας σε κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις στο νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ ανταπάντησε σφυροκοπώντας τη Γάζα με αεροπορικές επιθέσεις, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει δράση για την απελευθέρωση των ομήρων και θα αφανίσει τη Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει τεθωρακισμένα και στρατεύματα κοντά στην περίμετρο του θύλακα και κάλεσε τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα πριν από την αναμενόμενη χερσαία εισβολή. Η Χαμάς έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει ανταλλαγή των ομήρων με περίπου 6.000 Παλαιστινίους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Το 2011, το Ισραήλ επικρίθηκε από κάποιους από τους πολίτες του για την ανταλλαγή 1.027 Παλαιστινίων κρατουμένων για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ενός Ισραηλινού στρατιώτη.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα τερματιστεί ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει στον θύλακα χωρίς να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι.

ΠΟΣΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Εκτιμάται ότι 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 30 εφήβων και παιδιών και 20 ανθρώπων ηλικίας άνω των 60, κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, όπως μετέδωσε χθες το ισραηλινό δίκτυο Kan, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι έχει 200 ομήρους και ότι ακόμα 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες οργανώσεις στον θύλακα. Έχει δηλώσει ότι πάνω από 20 όμηροι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ;

Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι έχουν οδηγηθεί στη Γάζα αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβή τους τοποθεσία εντός του θύλακα, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη διάσωσή τους. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι πολλοί μπορεί να κρατούνται στο λαβύρινθο σηράγγων κάτω από τη Γάζα, που τα ισραηλινά στρατεύματα ονομάζουν ‘Μετρό της Γάζας’.

ΤΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ;

Στους ομήρους περιλαμβάνονται άνθρωποι από διάφορες χώρες, ενώ πολλοί έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα.

Αγνοούνται 20 ή και περισσότεροι Αμερικανοί, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει πόσοι από αυτούς κρατούνται ως όμηροι. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ρις δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι 10 από τους ομήρους είναι Αμερικανοί.

Η Ταϊλάνδη αναθεώρησε σε 17 τον αριθμό των πολιτών της που κρατούνται. Οκτώ Γερμανοί είναι μεταξύ των ομήρων, εκ των οποίων περίπου οι μισοί αιχμαλωτίστηκαν σε κιμπούτς, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ ανέφερε σε βιντεοσύνδεση με συγγενείς ότι 16 συμπατριώτες του κρατούνται.

Τουλάχιστον 9 Βρετανοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί και 7 αγνοούνται, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Ισραήλ χθες, Πέμπτη, ο Σούνακ συναντήθηκε με τις οικογένειες δύο εκ των αγνοουμένων, που εκτιμάται ότι έχουν συλληφθεί ως όμηροι και κρατούνται στη Γάζα.

Η Γαλλία δεν έχει δηλώσει πόσοι ακριβώς πολίτες της κρατούνται στη Γάζα, και αν και 7 αγνοούνται μετά τις επιθέσεις, εκ των οποίων κάποιοι κρατούνται ως όμηροι.

Ο Όφιρ Ένγκελ, ένας 18χρονος Ολλανδός, απήχθη από το κιμπουτς Μπεερί και μεταφέρθηκε στη Γάζα, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.

Η Πορτογαλία λέει ότι εκτιμά πως τέσσερις πολίτες με πορτογαλική και ισραηλινή υπηκοότητα που αγνοούνται έχουν απαχθεί ως όμηροι. Η Ντάφνα Γκάρκοβιτς, με ισραηλινή και χιλιανή υπηκοότητα, συνελήφθη ως όμηρος μαζί με τον Ισπανό σύζυγό της, όπως δήλωσε ο πατέρας της. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι δύο πολίτες με ιταλική και ισραηλινή υπηκοότητα αγνοούνται, και θεωρείται ότι έχουν απαχθεί.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε στις 16 Οκτωβρίου ότι οι απαχθέντες που δεν είναι Ισραηλινοί θεωρούνται «φιλοξενούμενοι» και θα απελευθερωθούν «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες επί του πεδίου».

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ;

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διόρισε ένα απόστρατο στρατηγό, τον Γκαλ Χιρς, ως συντονιστή του Ισραήλ για τους ομήρους και τους αγνοούμενους.

Μεσολαβητές του Κατάρ έχουν δηλώσει ότι προσπαθούν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που απήχθησαν από τη Χαμάς ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 36 Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση των συνομιλιών. Έως τώρα δεν υπάρχει ένδειξη ότι επίκειται συμφωνία.

Η Τουρκία συνομιλεί επίσης με τη Χαμάς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ξένων, των αμάχων και των παιδιών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν την Τρίτη. Ο ίδιος είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Andalou ότι χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία, έχουν ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των πολιτών τους.

Ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εντοπίσει τους Αμερικανούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ απέστειλαν μια μικρή ομάδα με ειδικές δυνάμεις στο Ισραήλ για να βοηθήσουν με τη συλλογή πληροφοριών και τον σχεδιασμό των όποιων επιχειρήσεων για τη διάσωση των ομήρων.

Ο Βρετανός Σούνακ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μιλά με εταίρους στην περιοχή και προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων.

Ο Αργεντινός Φερνάντες δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνομιλεί με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για να εντοπίσει τους Αργεντινούς όμηρους.

Η Γερμανία έχει ξεκινήσει έρευνα για μέλη της Χαμάς με υποψίες για φόνους, ανθρωποκτονίες και ομηρείες. Με βάση το γερμανικό δίκαιο, οι εισαγγελείς είναι υποχρεωμένοι να ερευνήσουν καταγγελλόμενα εγκλήματα στο εξωτερικό εάν αφορούν Γερμανούς πολίτες.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ;

Αμερικανοί πολίτες στο Τελ Αβίβ κάλεσαν τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να εντοπίσει και να διασώσει τους απαχθέντες συγγενείς τους.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στην Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, ζητώντας την απελευθέρωση ομήρων, κρατώντας πλακάτ με τις φωτογραφίες των ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν απαχθεί, συμπεριλαμβανομένων μωρών και ηλικιωμένων.

Οι οικογένειες αγνοούμενων πολιτών με γαλλική και ισραηλινή υπηκοότητα κάλεσαν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να βοηθήσει στον εντοπισμό των δικών τους ανθρώπων.

Οι οικογένειες Γερμανών ομήρων δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν πορεία στο Βερολίνο την Κυριακή ζητώντας την απελευθέρωση των συγγενών τους.