Οι κλέφτες οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο σπίτια, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που προσέχουν. Ακολουθούν ορισμένες συνήθειες που μπορεί να έχετε και οι οποίες προδίδουν ότι το σπίτι σας αποτελεί έναν σχετικά εύκολο στόχο .

Μέτρα ασφαλείας

Το πρώτο πράγμα που τσεκάρουν οι επίδοξοι ληστές είναι αν υπάρχει συναγερμός ή κάμερα ασφαλείας, στη συνέχεια πόσο εύκολο είναι να διαρρήξουν την πόρτα του σπιτιού και αν υπάρχει κατοικίδιο, φώτα ή κάγκελα γύρω από το σπίτι.

Δείγματα ότι απουσιάζετε από το σπίτι σας

Αν έχετε ξεχάσει στο μπαλκόνι σας σκουπίδια ή γράμματα και διαφημιστικά φυλλάδια στο γραμματοκιβώτιο, είναι φανερό για τους ληστές ότι απουσιάζετε από το σπίτι σας και μπορούν να δράσουν ανενόχλητοι.

Το κακό “παράδειγμα” με τις ανοιχτές κουρτίνες  

Οι ανοιχτές κουρτίνες ή τα ανοιχτά παντζούρια, αφήνουν στους κλέφτες δίνουν τη δυνατότητα στους κλέφτες να δουν ξεκάθαρα τι υπάρχει μέσα στο σπίτι σας.

Σβηστά φώτα το βράδυ 

Σε καμία περίπτωση το σκοτάδι δεν είναι υπέρ σας, καθώς διευκολύνει απίστευτα τους ληστές. Για το λόγο αυτό φροντίστε να αφήνετε έστω ένα φως ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οι τρόποι που μαρκάρουν τα σπίτια οι κλέφτες

Οι τρόποι που οι κλέφτες μαρκάρουν τα σπίτια είναι πολύ και διαφορετικοί μεταξύ τους. Και ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάποια σημάδια φαίνονται αθώα, δεν είναι ακριβώς έτσι.

– Τα σύμβολα στον τοίχο

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές πληροφορίες για το πώς μαρκάρουν οι κλέφτες τα σπίτια . Θα δείτε διάφορα σύμβολα που χρησιμοποιούν καθώς και το τι σημαίνει το καθένα, έτσι ώστε αν δείτε κάτι από αυτά σε κάποιον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού σας να είστε πιο προσεκτικοί.

Τα σύμβολα αυτά αποτελούν κάποιου είδους κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των κλεφτών που περιλαμβάνει πληροφορίες και προειδοποιήσεις σχετικά με το εκάστοτε σπίτι που έχουν σκοπό να διαρρήξουν.

-Αναζήτηση στα σκουπίδια

Αν δείτε κάποιον να ψάχνει τα σκουπίδια σας δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κάποιος άστεγος που ψάχνει για φαγητό. Υπάρχει πιθανότητα να είναι κλέφτης που ψάχνει για έγγραφα (π.χ. ημερομηνίες, διευθύνσεις, πληροφορίες για κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς κ.α.) τα οποία μπορεί να του φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στο να καταλάβει αν αξίζει να μπει στο σπίτι σας.

-Εξαφανίζοντας το κατοικίδιό σας

Ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά μπορεί οι κλέφτες να “απαγάγουν” το σκυλί σας ώστε να μη γαβγίσει όταν μπουν και να δράσουν με την ησυχία τους. Φυσικά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο μπορεί να χαθεί ένα σκυλί, αλλά θα ήταν χρήσιμο να το γνωρίζετε.

– Άδειο ρεζερβουάρ

Η πρώτη σας  σκέψη είναι ίσως  η αμέλειά σας  να βάλετε βενζίνη εγκαίρως. Μπορεί όμως να μην είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, καθώς κάποιες φορές οι κλέφτες που έχουν σταμπάρει ένα σπίτι,  φροντίζουν να αδειάσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να ψάχνει βενζινάδικο μέσα στη νύχτα ή στη μέση του πουθενά. Έτσι αργεί να επιστρέψει σπίτι και εκείνοι κερδίζουν πολύτιμο χρόνο για να το “αδειάσουν”.

-Εξωτερικά φώτα

Αν έχετε εγκαταστήσει στο εξωτερικό του σπιτιού σας  φώτα που ενεργοποιούνται με την κίνηση και ξαφνικά σταμάτησαν να λειτουργούν, μην χάνετε καθόλου χρόνο από το να τα ελέγξετε.

Μπορεί να μην έχει καεί απλά η λάμπα, αλλά κάποιος να έχει πειράξει το μηχανισμό κίνησης. Καλό θα είναι να κοιτάς πάντα τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού, ειδικά αν πρόκειται να φύγεις ταξίδι και να λείπεις μέρες.