O οδηγός ενός αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της οδήγησης δεν είναι πιο ασφαλής χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο με hands-free. Μάλιστα αυτοί που χρησιμοποιούν το κινητό τους με αυτό τον τρόπο, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμπλακούν σε σύγκρουση από τους οδηγούς που δεν χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας έρευνας τριών βρετανικών πανεπιστημίων, στην οποία συμμετείχαν 411 αστυνομικοί και οι οποίοι επιφορτίστηκαν με την παρακολούθηση μιας σειράς σύντομων βίντεο οδήγησης, ενώ άκουγαν μια κλήση στο κινητό που τους έδινε μια λίστα αγορών με αντικείμενα που έπρεπε να θυμούνται.

Στο τέλος των βίντεο, οι αστυνομικοί έπρεπε να υποδείξουν τυχόν κινδύνους που είχαν εντοπίσει στις ταινίες, καθώς και να θυμηθούν τα είδη αγορών που τους ζητήθηκαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι οδηγοί είτε κατάφεραν να εντοπίσουν τους κινδύνους, είτε να ανακαλέσουν τα αντικείμενα, αλλά σε καμιά περίπτωση και τις δύο εργασίες μαζί.

Η καθηγήτρια Gemma Briggs, καθηγήτρια εφαρμοσμένης γνωστικής ψυχολογίας στο Open University, είπε ότι δεκαετίες έρευνας απέδειξαν ότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμπλακούν σε σύγκρουση από τους οδηγούς που δεν χρησιμοποιούν τις συσκευές τους. «Αυτό το φαινόμενο παραμένει και για πέντε λεπτά αφού ο οδηγός τερματίσει την κλήση, κάτι που υποδηλώνει ότι έχει να κάνει με τη γνωστική απόσπαση της προσοχής. Η έρευνα δείχνει εμφατικά ότι η χρήση τηλεφώνου hands-free δεν είναι ασφαλέστερη από τη χρήση τηλεφώνου χωρίς hands-free, λόγω της γνωστικής απόσπασης της προσοχής που προκαλεί». Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας βίντεο, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των αστυνομικών δήλωσαν ότι είχαν πειστεί από τους κινδύνους της κλήσης με κινητό και χρήση hands-free κατά την οδήγηση και μόνο το 6% διαφώνησε.

Έτσι, ενώ η νομοθεσία σε πολλές χώρες της Ευρώπης επιτρέπει την χρήση τηλεφώνου με hands-free, η επιστήμη δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν περιορισμένους πόρους προσοχής, αφού η έρευνα δείχνει ότι δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα δύο εργασίες. Μάλιστα ένα ακόμη αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε έδειξε ότι μιλούσαν σε κινητό επέδειξαν παρόμοιες συμπεριφορές με τους μεθυσμένους οδηγούς, αποτυγχάνοντας να παρατηρήσουν τους κινδύνους στον δρόμο, είχαν καθυστερημένη αντίδραση και επιδείκνυαν κακή πειθαρχία στην διατήρηση ή την επιλογή της σωστής λωρίδας κυκλοφορίας, ενώ εντοπίστηκαν και πολλές διαφοροποιήσεις στην ταχύτητα του οχήματος.

Η νέα μελέτη είχε στόχο να αλλάξει τη στάση των αστυνομικών στη χρήση τηλεφώνου, ενθαρρύνοντάς τους να καθοδηγούν τους οδηγούς που εντοπίζονται να μιλούν σε κινητό με hands- free να μην χρησιμοποιούν καθόλου το τηλέφωνο.