Τάσος Ισαάκ

Ο Τασος Ισαάκ γεννήθηκε στο Παραλίμνι, και  ήταν ένας από τους χιλιάδες μοτοσυκλετιστές που έλαβαν μέρος στην μεγάλη Αντικατοχική πορεία το 1996. Μια πορεία που ξεκίνησε από την πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο και κατέληξε στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Μαζί με τους υπόλοιπους μοτοσυκλετιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ένοπλους στρατιώτες της κατοχικής δύναμης αλλά και οργανωμένους Τούρκους. Στον χώρο υπήρχαν και τουρκοκύπριοι αντιδιαδηλωτές που περιελάμβαναν και οργανωμένες ομάδες των γκρίζων λύκων.Ο Τάσος στην προσπάθεια του βοηθήσει έναν άλλο Ελληνοκύπριο που πιάστηκε στα χέρια των Τούρκων, έπεσε στο έδαφος. Χτυπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου, με ρόπαλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα  στα 24 του μόλις χρόνια.

Ο Σολωμός Σολωμού

Ο Σολωμός Σολωμού γεννήθηκε επίσης στο Παραλίμνι και ήταν ξάδελφος του Τάσου Ισαάκ. Στις 14 Αυγούστου, 3 μέρες αργότερα, την μέρα της κηδείας του Τάσου ήταν ήδη αποφασισμένος. Μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκαν, μετά την κηδεία,  προς το οδόφραγμα για να εναποθέσουν λουλούδια και στεφάνια στον χώρο της δολοφονίας του Τάσου. Ο χώρος πολύ σύντομα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ο Σολωμός έχοντας μόνο ένα τσιγάρο στο στόμα, κατάφερε να ξεφύγει από τους υπόλοιπους διαδηλωτές και ανέβηκε  σ΄ ένα ιστό με σκοπό να κατεβάσει την ψευδοσημαία τους. Με καμάρι και υπερηφάνεια στο βλέμμα, δεν δίστασε και έκανε αυτό που τον πρόσταξε η Ελληνική καρδιά του. Στα 26 του χρόνια γράφτηκε το όνομα του στο “βιβλίο” των ΑΘΑΝΑΤΩΝ.

Στις 24 Ιουνίου 2008, το ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία ένοχη για την δολοφονία του Τάσου και του Σολωμού. για παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν έγινε καμιά έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι των 2 δολοφονιών.