Κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8 και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα 

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε κάνει πράγματα τους τελευταίους δύο μήνες. Σήμερα, βγαίνουν καθημερινά 100 τροχονόμοι στους δρόμους, στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας -υπερδιπλάσιοι και πάνω- από αυτούς που έβγαιναν όλο το προηγούμενο διάστημα. Νομίζω ότι ο κάθε καλόπιστος που κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας, κυρίως τις μέρες αιχμής, βλέπει την εικόνα αυτή, τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να βελτιωθεί η κατάσταση.

Μόνο τις τρεις πρώτες μέρες έχουμε ελέγξει πάνω από 9.300 οχήματα για δακτύλιο και είχαμε πάνω από 1.200 παραβάσεις, όπως επίσης ελέγχους έχουμε και για στοχευμένες άλλες παραβάσεις, όπως το διπλοπαρκάρισμα σε όλους τους δρόμους της Αθήνας.

Γίνεται μια γιγαντιαία, τιτάνια προσπάθεια, πρώτα από όλα να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις της Τροχαίας σε σημεία και σε ώρες -κάτι που όπως σας είπα εδώ και 15 μέρες εξελίσσεται- και από κει και πέρα προφανώς, να εξαντλούμε κάθε πιθανότητα στο να γινόμαστε καλύτεροι σε ό,τι αφορά και στην παρουσία και την αντιμετώπιση παραβάσεων.

Το ζήτημα της κυκλοφορίας και της κίνησης δεν είναι μόνο θέμα τροχαίας αστυνόμευσης. Υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να αποδεχτούμε. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο δρόμο της Αθήνας, στην Αττική οδό, στην Εθνική οδό, στον Κηφισό, αποδεδειγμένα -δεν το λέω εγώ αυτό, το λένε άνθρωποι αυτό που είναι η δουλειά τους, που είναι η επιστήμη τους- είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν οι δρόμοι να αντέξουν. Η τροχαία δεν μπορεί ούτε να φτιάξει δρόμους, ούτε να διαπλατύνει δρόμους, ούτε να βρει φανταστικούς δρόμους για να διοχετεύσει την κίνηση.

Αναφέρομαι σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Αυτό που μπορεί να κάνει η τροχαία είναι να πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις της -όπως τις πολλαπλασίασε- και να προσπαθεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Χρειάζονται έργα, χρειάζονται προσεγγίσεις κι άλλες, δεν είναι θέμα μόνο της τροχαίας αστυνόμευσης και νομίζω το καταλαβαίνει ο καθένας.

Για την τροφοδοσία των καταστημάτων και όχι μόνο, προφανώς πρέπει να υπάρξει μία επαναπροσέγγιση, να ξαναδούμε ενδεχομένως τον τρόπο κυκλοφορίας των φορτηγών στον Κηφισό, τις ώρες που θα κυκλοφορούν, κάποια ζώνη που ενδεχομένως δεν θα επιτρέπεται να μπαίνουν τέτοια οχήματα.

Μιλώ για ιδέες που θέλουν περεταίρω επεξεργασία και δεν είναι θέμα κυρίως της Τροχαίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι θέμα των ίδιων των ενδιαφερομένων , των συγκοινωνιολόγων, είναι θέμα ευρύτερης αντιμετώπισης. Ξέρετε, υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και τέτοιοι προβληματισμοί στην κυβέρνηση, το θέμα της τροφοδοσίας των καταστημάτων, όλα αυτά, καταδεικνύουν ότι το ζήτημα της κίνησης δεν είναι μόνο ζήτημα της Τροχαίας.

Ήταν μία κατάσταση δύσκολη, ήταν πολύ μακριά από το επίπεδο τροχαίας αστυνόμευσης που θα θέλαμε η κατάσταση αυτή που συναντήσαμε και νομίζω ότι με πολλή προσπάθεια, με ενίσχυση της Τροχαίας, με μεγάλες παρεμβάσεις ενίσχυσης παντού -γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν πρέπει να την κρύβουμε κάτω από το χαλί- η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει και έχει βελτιωθεί αρκετά. Νομίζω αυτό το βλέπουν οι συμπολίτες μας καθημερινά. Θα συνεχίσουμε έτσι και ακόμα καλύτερα.

Αποδίδει καρπούς το σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας με αθλητικό υπόβαθρο

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουμε εφαρμόσει ένα σχέδιο το οποίο έχει αποδώσει αρκετούς καρπούς και σε ό,τι αφορά στην αποτροπή επεισοδίων με ελέγχους που έχουμε κάνει, με συνδέσμους που έχουμε «σφραγίσει». Εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα της βίας με αθλητικό υπόβαθρο, όμως γίνονται συλλήψεις, υπάρχουν προφυλακίσεις και θα ήθελα να βάλω στο δημόσιο διάλογο μία διάσταση ακόμα: Η Αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της, νομίζω το τελευταίο διάστημα μετά το περιστατικό με τους Κροάτες το καλοκαίρι, βλέπει κανείς πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί και πως μεθοδικά αντιμετωπίζεται σε διάφορα επίπεδα.

Έχουμε ελέγχους της αστυνομίας στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η ίδια Αστυνομία ελέγχει και τα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος , η ίδια Αστυνομία ελέγχει και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Στα μεν ευρωπαϊκά παιχνίδια –νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε- η εικόνα σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των φιλάθλων είναι πολύ καλύτερη. Με τους ίδιους ελέγχους, από την ίδια Αστυνομία. Γιατί γίνεται αυτό; Πηγαίνουν άλλοι φίλαθλοι ή πηγαίνει άλλη Αστυνομία να ελέγξει; Όχι, είναι η απάντηση. Είναι θέμα ευρύτερης κουλτούρας, σεβασμού και καλύτερης συνεργασίας όλων, για να απομονωθούν οριστικά όσοι πάνε και δημιουργούν επεισόδια στα γήπεδα. Και νομίζω είμαστε σε αυτό το δρόμο, θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

Για τη νεανική παραβατικότητα

Πρόκειται για ένα, δίχως αμφιβολία, πολύ σημαντικό ζήτημα που μας αφορά και μας αγγίζει όλους. Ο κάθε γονιός θέλει να ξέρει ότι το παιδί του, όταν βγαίνει από το σπίτι του, για να πάει φροντιστήριο, να πιει τον καφέ με τους συμμαθητές του, να παίξει, θα γυρίσει πίσω με ασφάλεια.

Όντως πρόκειται για μια κατάσταση πολύ δύσκολη στη διαχείρισή της. Αυτά που βλέπουμε από τα περιστατικά που αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία, από τον αριθμό των συλλήψεων, το μέσο όρο των ηλικιών αυτών που συλλαμβάνονται, τη φύση των περιστατικών, είναι πάρα πολύ ανησυχητικά.

Η Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί κυρίως την καταστολή, λιγότερο την αποτροπή. Η πρόληψη είναι θέμα ευρύτερο της κοινωνίας, της οικογένειας. Για αυτό και σε επίπεδο Κυβέρνησης έχουμε ευρύτερα συστήσει μια Διυπουργική ομάδα και σύντομα θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο με παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς.

Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι, αναλύοντας τα περιστατικά, τη γεωγραφική τους συχνότητα, τη διασπορά, να ενισχύσουμε την εμφανή αστυνόμευση για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η αποτροπή, να κάνουμε αυτό που πρέπει στο επίπεδο της καταστολής, να δουλέψουμε μαζί και με άλλους σε τοπικές κοινωνίες, τοπικά Α.Τ, Γυμνάσια, Λύκεια, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Δήμους. Να ενεργοποιήσουμε ξανά και ένα θεσμό, το Κεντρικό Συμβούλιο Αντιμετώπισης Εγκληματικότητας, προκειμένου να αναλάβει αρμοδιότητες για να περιορίσουμε αυτό το πάρα πολύ ανησυχητικό και επικίνδυνο φαινόμενο με πολλές αιτίες. Μια κουλτούρα βίας, η οποία δυστυχώς έχει κατακλύσει τη νέα γενιά, δεν δημιουργήθηκε χθες ή προχθές, ούτε μόνο στην Ελλάδα. Η χώρα μας δεν αποτελεί, δυστυχώς, εξαίρεση, ούτε είναι σε χειρότερη κατάσταση από άλλες χώρες. Αλλά, αυτή η κουλτούρα βίας που δημιουργεί αυτά τα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια σειρά από επίπεδα.

Είμαστε σε διαρκή εγρήγορση

Προφανώς και έχουμε ανησυχία, όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους μείζονα γεγονότα και μάλιστα σε ένα περιφερειακό σύστημα κοντά μας. Οφείλουμε να έχουμε ανησυχία. Οφείλουμε να προσαρμόζουμε τις δράσεις μας, να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση από ότι θα ήμασταν αν δεν είχαμε τέτοιου είδους γεγονότα.

Δεν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες ενδείξεις, ούτε κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά όσο εξελίσσονται τέτοιου είδους ζητήματα με τα χαρακτηριστικά που έχουν, παρακολουθώντας και τι γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο, οφείλει κάποιος να είναι περισσότερο υποψιασμένος. Οφείλει να προσπαθεί να είναι σε εγρήγορση, να κάνει ό,τι είναι καλύτερο μπορεί και σε επίπεδο πληροφόρησης, αλλά και παρουσίας για να μην έχουμε δυσάρεστα πράγματα.

Ενισχύουμε με σχέδιο την εμφανή αστυνόμευση

Η εμφανής αστυνόμευση, και αυτό είναι μια ειλικρινής παραδοχή, πάσχει αρκετά. Υπάρχει μια κατάσταση που δεν είναι ικανοποιητική -δεν είναι η ώρα τώρα να πούμε πότε και πώς σταδιακά φτάσαμε σε αυτή την ιστορία και γιατί- υπάρχουν Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία είναι  υποστελεχωμένα εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα ούτε οι περιπολίες, ούτε οι παρεμβάσεις και η παρουσία να είναι, όπως θα έπρεπε. Προσπαθούμε, από την πρώτη στιγμή, με στοχευμένες κινήσεις, εκεί που έχουν παρατηρηθεί και τα περισσότερα προβλήματα να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση και αυτό που θέλω με ειλικρίνεια να πω είναι ότι επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο -δεν θα αργήσει πολύ- το οποίο με τις δυνάμεις που έχουμε και ενισχύουμε, φέρνοντας ανθρώπους από άλλες Υπηρεσίες για να τους βγάλουμε στο πεδίο και με αναδιάταξη των υπαρκτών Υπηρεσιών να έχουμε πιο εμφανή και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση και σε ό,τι αφορά στους κεντρικούς και σε ό,τι αφορά στους τοπικούς βραχίονες στα Αστυνομικά Τμήματα.

Προφανώς, περιλαμβάνονται και οι πεζές περιπολίες. Δουλεύουμε στο σχέδιο αυτό. Πολύ σύντομα, σταδιακά, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα, εμφανούς αστυνόμευσης, σε σχέση με αυτή που υπάρχει σήμερα.