Ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης (1884 ή 1888–1912) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και ερασιτέχνης πρωτοπόρος  αεροπόρος, ο πρώτος που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στην Ελλάδα

Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1884  ή 1888  στην Κωνσταντινούπολη με καταγωγή από το Ρίο της Πάτρας.  Πατέρας του ήταν ο έμπορος Θεμιστοκλής Καραμανλάκης και μητέρα του η Ευριδίκη Καραμανλάκη. Παρακολούθησε τα μαθήματα της Μεγάλης του Γένους Σχολή, αλλά το 1908 μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα, λόγω της εμφάνισης του κινήματος των Νεοτούρκων. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία από νεαρή ηλικία και τον Ιανουάριο του 1911 ξεκίνησε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα Ανεξάρτητος Αθηνών. Η εφημερίδα αρίθμησε 43 φύλλα προτού διακόψει την έκδοση της τον Οκτώβριο του 1911.

Από τον Αύγουστο του 1911 μετακόμισε στη Γερμανία και έπειτα στη Γαλλία για δημοσιογραφικές μελέτες αρχικά, ενώ στη συνέχεια εγγράφηκε στη σχολή του Γάλλου πρωτοπόρου της αεροπορίας Λουί Μπλεριό. Τέσσερις μέρες μετά την πτήση που πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος στις 12 Φεβρουαρίου 1912, ο Καραμανλάκης έφτασε στην Πάτρα. Είχε μαζί του ένα ιδιόκτητο αεροσκάφος Bleriot XI 50 ίππων , με το οποίο στις 26 Μαρτίου 1912 αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει πτήση από το Ρίο στην Αθήνα. Το αεροσκάφος απογειώθηκε αλλά κατέπεσε άμεσα. Ο Καραμανλάκης δεν τραυματίστηκε και κατάφερε να επιδιορθώσει τις φθορές που υπέστη το αεροσκάφος του. Πραγματοποίησε ακόμη δύο αποτυχημένες απόπειρες στις 9 και 30 Απριλίου 1912. Στην πρώτη περίπτωση απογειώθηκε και πέταξε για λίγο πάνω από την πόλη της Πάτρας, ενώ στη δεύτερη κατά την προσπάθεια της απογείωσής του από την Εγλυκάδα τραυματίστηκε και κατά την πτώση προκλήθηκαν σοβαρές φθορές στο αεροσκάφος του.

Μετά τις αποτυχίες αυτές μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου κατάφερε σημαντικότερα επιτεύγματα. Στις 17 Ιουλίου 1912 κατάφερε να φτάσει σε υψόμετρο 2.200 μέτρων ενώ στις 19 Αυγούστου στα 3.050 μέτρα. Μετά τις επιτυχίες αυτές πείστηκε πως πλέον μπορούσε να πετάξει από την Αθήνα στην Πάτρα. Το πρωί της 29ης Αυγούστου απογειώθηκε από την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, αλλά μετά από δύο ώρες στον αέρα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει προσθαλάσσωση στον Κορινθιακό κόλπο λόγω βλάβης στη μηχανή του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος έχασε ύψος, ενώ ο Καραμανλάκης προσπαθούσε να απεμπλακεί από τα σχοινιά και σύρματα του αεροσκάφους. Τελικά, δεν τα κατάφερε και πνίγηκε στο βυθιζόμενο αεροπλάνο του. Η κηδεία του έγινε την επόμενη μέρα στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθερίου Βενιζέλου και υπουργών της κυβέρνησής του. Τάφηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.  Πριν τον θάνατό του είχε προγραμματίσει κοινή αεροπορική επίδειξη στην Αθήνα με τους υπόλοιπους πρωτοπόρους της αεροπορίας στην Ελλάδα, Λεωνίδα Αρνιώτη και Εμμανουήλ Αργυρόπουλο η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω του θανάτου του.   Ήταν το 193ο θύμα της αεροπλοΐας στην παγκόσμια ιστορία.

πληροφορίες: wikipedia